Sistemsko zapošljavanje najboljih studenata

Rasprave o aktuelnim događanjima na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Legally Blonde
Posts: 462
Joined: 20 Feb 2009, 13:39

Da, istina kolega... svako prepoynaje kvalitet...naročito privatnici... na državnoju grbači se još uvijek mogu provlačiti i nesposobnjakovići. Samo je jadno da je ocjena skoro pa jedina kvalifikacija za tek dipl. pravnika... :dunno:
Eborg
Posts: 474
Joined: 15 May 2009, 20:11

Kada smo imali intervjue za ELSA BiH aktivno članstvo imali smo u kontakt sa velikim brojem studenata našeg fakulteta. Neki su imali prazan CV koji su mislili da je sama diploma dovoljna, drugi recimo jako visok prosjek, a treći čitav niz vannastavnih aktivnosti (rad u NVO, takmičenja itd.).  Vrlo interesantni pristupi jednom te istom problemu i nadam se da će i jedni i drugi i treći po završetku faxa naći posao i izgraditi karijeru u raznim sektorima.

Ja spadam u ovu treću grupu pa nekako mislim da je najbolje da nastavim tako. Svako ima svoju strategiju razvoja, ne vidim zašto gotovo napadamo ljude sa visokim prosjekom ali moje mišljenje (naglašavam - moje mišljenje) je da je u trenutnoj situaciji najbolje imati čitav niz vještina koje se stiču kroz vannastavni rad pa sam i izabrao taj pristup. Ipak, zbog svih tih aktivnosti i taj prosjek i pati pa treba naći neku zdravu sredinu (sve iznad 8,5 je za svaku pohvalu).
Legally Blonde
Posts: 462
Joined: 20 Feb 2009, 13:39

Kolega Eborg slažem se ja s tim što si napisao. Svako treba na neki svoj način graditi svoj CV. Ako misli da su ocjene sve što treba neka se trudi da ima 9,0 i više, a ovamo neka ne zna pred masom govoriti i sl... Vrlo brzo to dođe na vidjelo. A ako možeš spojiti ocjene + ostale aktivnosti to je fenomenalno.
Što se ocjena tiče, ja npr. sada imam 7.5, što i nije aman neki prosjek, ali uz to me ima na sve strane. :) + ako bi neko uzeo pa pogledao po godinama... npr. na prvoj sam imala 7.0 a najviše učila (usmeni ispiti i prepisivanje ocjena) . Na drugoj pismeni uglavnom i prosjek 8,5 ... i tako dalje treća i četvrta godina... sad sam znaci oko 7,5 i meni dosta. :) (H)  :f010:
Last edited by Legally Blonde on 24 Dec 2009, 11:00, edited 1 time in total.
Eborg
Posts: 474
Joined: 15 May 2009, 20:11

Isti smo po prosjeku, ne brini.  ;) I onda dobijem šokirane poglede: "Aaa, pa tebe na sve strane, mislio sam da imaš najmanje 9,0 prosjek!"  :mrgreen:

Ali gledaj, nas su malo ubili i u pojam sa svim ovim kako nam je fax glup, lagan i slično. Jašta je, odmah kod portira pokupimo diplomu. Imam druga na jednom tehničkom fakultetu koji ima prosjek sigurno ispod 7 (ne znam tačno ali znam da u indexu ima 80% 6-ica) i čovjeka svi cijene, ima čak i stipendiju. Tako da mislim da mi neke stvari pogrešno posmatramo, nas na pravu samo haman cijene sa tako bolesno visokim prosjecima, u suprotnom smo samo talašika "koja nije znala šta će upisati" te "bubatori koji su stalno po kafanama dok drugi uče".  :)
Post Reply

Return to “Događanja na fakultetu”