Kolizija i kolizioni predmeti!

Rasprave o aktuelnim događanjima na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.
Eborg
Posts: 474
Joined: 15 May 2009, 20:11

A ne znam što se otimamo toliko za koliziju kada se svejedno godina obnavlja a i nema neke velike fajde od toga. Treba gledati stvari samo koje nas bacaju na narednu godinu poput oktobarskog roka. :D Jednom kada je ono bilo omogućeno pa su neki ljudi uzeli kolizione predmete bio je pravi haos, ne znam je li iko položio ijedan predmet tako.
ClEoPaTrA
Posts: 631
Joined: 06 Jul 2009, 00:33

Kolizija se ne može shvatiti kao obnavljanje godine. To je mnogo bolja solucija od oktobarskog roka. Na tom roku, možeš polagati samo jedan predmet. Priliko kolizinog upisa, student npr. upisuje četvrtu godinu, prenosi najmanje tri ispita i ima mogućnost da polaže predmete iz četvrte godine koji nisu u sukobu sa prenesenim predmetima. Npr. Ako ste prenijeli Obligaciono pravo, logično je da da ne postoji mogućnost polaganja GPP-a ili MPP-a, ali možete polagati Upravu, Finansije, Filozofiju itd ;)
MarcusTulliusCicero
Posts: 3963
Joined: 20 Feb 2009, 00:49
Contact:

Samo oni koji ne razumiju šta je kolizija mogu reći da ona nije korisna. Izuzetno je korisna za studente, a to što je navodno nastupio haos kada je bila uvedena ona kvazi-kolizija najveći krivac je naš fakultet koji to nije organizovao kako treba. Međutim, naš Zakon o visokom obrazovanju striktno ne nalaže uvođenje kolizije nego ostavlja mogućnost da se ona uvede. Uglavnom, više informacija će biti obrzo u obavještenju epravo.ba portala i USP-a. Molim vas za strpljenje.
Eborg
Posts: 474
Joined: 15 May 2009, 20:11

Onda ni samima nam nije jasno šta je to. Da li se npr. u slučaju studenta II godine koji upiše koliziono III godinu i prenese recimo 5 predmeta te ih onda ima 5+13 isti vodi kao student II ili III godine? Koliko znam on je i dalje II godina, imao sam kolegicu koja je uzela koliziju kada je to bilo aktuelno i onda je i dalje je ostala student godine koju je obnavljala.
MarcusTulliusCicero
Posts: 3963
Joined: 20 Feb 2009, 00:49
Contact:

Jeste, druga je godina još uvijek ali može polagati ispite sa treće godine.

Da ne granamo na više tema, od sada sve na: http://epravo.ba/forum/index.php/ ... 740.0.html
Locked

Return to “Događanja na fakultetu”