Godišnja nagrada "Bošnjačkog instituta"

Rasprave o aktuelnim događanjima na fakultetu.
Post Reply
riconnect
Posts: 23
Joined: Fri Sep 25, 2009 2:16 pm

Godišnja nagrada "Bošnjačkog instituta"

Post by riconnect » Sat Jan 02, 2010 9:33 pm

ImageU četvrtak, 10. decembra je u Bošnjačkom institutu · Fondacija Adila Zulfikarpašića održan je koncert u čast Adil-begu Zulfikarpašiću. Kao ljubitelj muzike, Adil-beg je uvijek nastojao da izađe u susret muzičarima i umjetnicima, profesorima i studentima. Posebnu je podršku davao mladim muzičarima i studentima, jer kako je sam govorio, "Bošnjački institut je osnovao sa namjerom da omogući našoj naučnoj i umjetničkoj mladeži da stekne obrazovanje i da nađe odgovore na niz raznih pitanja, da se naoruža intelektualno ..."


Profesor violončela na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Yevgeny Xaviereff je u znak prijateljstva, poštovanje i zahvalnosti za pruženu dugogodišnju podršku i općenito djelo Adil-bega, dao inicijativu, odabrao program i zajedno sa Amirom Saračevićem, Milanom Lucićem i Ansamblom violončela Muzičke akademije u Sarajevo izveo prekrasan koncert.

Ta svečanost je kulminirala uručenjem godišnje nagrade koju sada već drugu godinu Bošnjački institut dodjeljuje najuspješnijem studentu/ici Univerziteta u Bihaću. Dobitnica ovogodišnje nagrade je studentica postdiplomskog studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću,
Image
Jasmina Bešlagić, čiji je prosjek ocjena i ukupan angažman izdvojio od ostalih kandidata prijavljenih na konkurs. Jasmina Bešlagić radi kao asistentica na Pravnom Fakultetu, a ova nagrada je sigurno samo početak šire saradnje između nje, njenih studenata i Bošnjačkog instituta.

Podsjećamo, Univerzitet u Bihaću je povodom proslave 10 godina rada i djelovanja Univerziteta, 2007. goidne dodijelio Diplomu počasnog doktora pravnih nauka akademiku Adil-begu Zulfikarpašiću, za, citiramo "izuzetno, visokomoralno i općeljudsko djelovanje na promociji mira, tolerancije, čuvanja identiteta bošnjačkog naroda, doprinos odbrani BiH, zaštiti ljudskih prava, razvoj društvene misli na polju pravnih i humanističkih nauka, političkoj pluralizaciji BiH, dugogodišnji rad na unapređenju nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, te nemjerljiv doprinos u razvoju naučnog i kulturnog života Bosne i Hercegovine kroz osnivanje i rad Bošnjačkog instituta." To je ujedno prvi počasni doktorat kojeg je ovaj Univerzitet dodijelio.


Adil-beg Zulfikarpašić je i tom prilikom naglasio da je školovanje i stjecanje znanja osnov za razvoj i napredak Bosne i Hercegovine, da je znanje naša najveća snaga, da se jedino naukom može "osvjetlati obraz ove zemlje", te da moramo raditi na tome da se naša omladina školuje i ostane u Bosni i Hercegovini. Godišnja nagrada koju dodjeljuje Bošnjački institut je doprinos Adil-begovim nastojanjima i nastavak njegovog djela.

Izvor: pravnifakultet.ba

Outlaw
Posts: 1
Joined: Thu Jul 01, 2010 7:56 am

Odg: Godišnja nagrada "Bošnjačkog instituta"

Post by Outlaw » Thu Jul 01, 2010 8:36 am

Ovo je jako interesantno, obzirom da je doticna asistentica studirala pa jedno 7 ili 8 godina (namjerno pisem brojevima) sa kakvim prosjekom - nisam upucen, ali koliko se sjecam pricalo se da je izmedju 6 i 7,5!  :|  :bravo:  :zamisljen: Zatim je putem politicke opcije za koju se opredijelila postala clan upravnog odbora Pravnog fakulteta u Bihacu  :d055: a onda je iskoristena rupa u zakonu te je primljena za asistenticu??????????  :bravo: :mig: Zamislite mog iznenadjenja kad sam to cuo. Ipak, poslije ovoga nije me iznenadilo da pored svih stela koje doticna ima, da primi jos i nagradu. Naravno, na taj konkurs nisu se prijavili ljudi koje ja licno poznajem a koji su vjerovatno kvalitetniji od nje, a i da jesu pitanje je da li bi od nje stigli do nagrade. Zapravo, mislim da bi to bilo samo ponizenje za njih jer u ovoj zemlji drugi grade sebe tako sto ponize one bolje od sebe.

Surya
Posts: 1
Joined: Sun Jan 23, 2011 1:16 am

Odg: Godišnja nagrada "Bošnjačkog instituta"

Post by Surya » Sun Sep 18, 2011 1:19 am

Svi studenti koji dodju do cetvrte godine, i počnu slušati predavanja dotične magistrice, moraju se razočarati ali pravo razočarenje tek dolazi kod upisa ocjena. Najgora moguća predavanja, koja traju jedvo sat vremena i sastoje se od 5-10 slajdova, nakon čega budete poslani na kafu. Ono sto je najgore je sto je prisustvo na tim predavanjima obavezno, jer "to je Bolonja" a to što dotična drži i ispit pa i "to je sigurno Bolonja".
Dalje, kaže za veće ocjene morate imati odbranjen seminarski rad, vi ga uradite i odbranite, odgovorite na njena divna tri pitanja, i dobijete ocjenu 7 kao i onaj koji nije odbranio . ..
Dalje, da nisam čuo svojim ušima iz njenih usta, ne bih vjerovao, otvoreno izdvajanje nekolicine studenata i dovođenje u povoljniji polozaj, u odnosu na ostale studente uz obrazloženje da oni nisu isti kao mi, tj. da su bolji od nas te da imaju sa njom interni dogovor.
Naravno niko ne vjeruje da je ona to rekla, opet smo mi krivi što je nismo snimili.

U svakom slučaju sasvim dovoljno da nam uništi zadnje dane na fakultetu . . . i hvala ti na tome Jasmina, sigurno te nećemo nikada zaboraviti.

Sretno svima koji će se sutra naći na istom mjestu kao i mi.

Post Reply

Return to “Događanja na fakultetu”