Silvija Petrić, ugodna profesorica jako. Malo vas prepdanu laži koje se šire o njoj da je jako stroga. Ja ispit ovaj nisam nešto dugo spremao, mislio sam da ću pasti. Ali, način na koji ona ispituje me je itekako pozitivno iznenadio. Nije me pitala niti jednu definiciju, nego samo pojmovno šta je šta, a to mi i odgovoara. Nez, možda sam izuzetak, ali primjer zapamtim kada ga pročitam, a definiciju i nabrajanja nikako.
Preporuka: kada učite, učite kao da trebate riješiti slučaj, ili npr, upisati založno pravo, vlasništvo upisati, steći nešto dosjelošću, pobijati neki p. posao... Dakle, sve što učite, učite kao da trebate primjeniti u praksi i prolaz vam je zagarantiran. Mene je prof., čak iako nisam nešto najbolje naučio i napravio puno grešaka, pohvalio kako učim s razumijevanjem.
Pitanja kojih se mogu sjetiti:
1. pobojni pravni poslovi, vrste...
2. posjed, vrste zaštite, kada imate pravo samopomoći, što je mirni posjed, je li lopov zaštićen-kada je zzaštićen,
3. dosjelost, uzmete u zakup 30 godina zemljište, hoćete li ga steči dosjelošću-zašto? pretpostavke dosjelošću, SAMOSTALNI POSJED(to je važna stavka u dosjelošću, naučiti šta kako, a ne samo def!!!!!!!!!!)
4. Služnosti, razlike nositelji (realiter i ad personam) primjeri da prodam, prodate-kada ostaju, kada nestaju..., osobne trajanje...
5. Zemljšne knjige- ono načelo da pravnu sudbinu dijele sve čestice u zemljištu. e onda primjer zanimljiv: Imate u jednom ZK ulošku više čestica, a želite jednu založiti, kako će te to napravit?!! razmišljajte malo

6. nasljedno pravo, nač reprezentacije e onda od toga ide dalje, a šta ako ovo, ako ono, po kojem se onda načelu nasljeđuje...
Pažnja, pitanja nisu postavljana ovako kako sam ja napisao nego se sve vezalo jedno uz drugo. Neće ona vama postaviti pitanje služnosti i čekati da vi govorite, nego će potpitanjima fino pomoć vam u svemu. Naprimjer posjed, kada ste mirni posjednik, a šta ako je on saznao tek za godinu dana za to, jeste l Vi i dalje mirni posjednik... bla bla.
Ulgavnom, znati, a ne bubati!!!
Pozdrav i sretno svima!!!