PFSA: Stari nastavni plan i program | Opšta diskusija

Podforum za studente koji studiraju po starom nastavnom planu i programu.
Post Reply
MarcusTulliusCicero
Posts: 9869
Joined: Fri Feb 20, 2009 12:49 am
Contact:

PFSA: Stari nastavni plan i program | Opšta diskusija

Post by MarcusTulliusCicero »

Kao što je ranije najavljeno, danas je u prostorijama USP-a održan sastanak studenata koji studiraju po starom nastavnom planu i programu. Cilj sastanka je bio da studenti izlože probleme sa kojima se susreću, te da se novo rukovodstvo USP-a bolje upozna sa situacijom u kojoj se nalaze studenti koji studiraju po starom nastavnom planu i programu, kako bi što bolje i kvalitetnije mogli pristupiti rješavanju eventualnih problema.

Međutim, na sastanak su došle dvije kolegice i jedan kolega, dok je jedna kolegica zbog obaveza u prostorijama Udruženja bila nešto ranije. Naravno da postoje studenti koji zbog obaveza ili zbog toga što žive u drugim gradovima nisu bili u mogućnosti da prisustvuju sastanku, ali je ipak sramota da na sastanak dođu samo četiri osobe. Konstatno se žalite po forumu, pišete kako ste zapostavljeni, a kada vam se ponudi nešto što može biti dobar korak i početak u rješavanju vaših problema ne pojavite se. :d055:
Last edited by MarcusTulliusCicero on Wed May 28, 2014 3:58 pm, edited 1 time in total.

dora
Posts: 422
Joined: Thu Sep 24, 2009 11:39 am

Odg: Stari nastavni plan i program

Post by dora »

Zaista sramota za nas stari sistem.... prvu mene, iako nisam iz Sarajeva, eto zaista da sam znala da nas nema više od 4 u Sa. spremila bi se pa na bus ... Hvala USP-u na trudu i želji da nam pomognu.. očito nama pomoć i nije potrebna ):)

Vjecni studos
Posts: 440
Joined: Wed Apr 14, 2010 12:59 pm

Odg: Stari nastavni plan i program

Post by Vjecni studos »

Pa imas donekle i pravo kolega, samo u biti, ipak je posrijedi cisto stvar brojki... Tih studenata je malo, a i sto ima ugl. radi itd...

Ja sam ozbiljno mislio doci, ali da budem iskren jednostavno nisam vidio neke bitnije stvari koje bi se mogle promjeniti. To bi ugl. bila socijala, ako nista, onda za stare. al, kao sto rekoh, to mi se cinilo nekako daleko... A i bilo me malo strah da ne budem tamo sam.  :haha:

Inace, ja se osobno nisam nesto posebno zalio, osim one stvari oko socijale gdje sam osjecao da smo nekako mi stari zanemareni. Ali to se dobro zavrsilo (tj. ipak je trazena i ta socijala.), i to je iza nas.

Cijenim izuzetno inicijativu.  :d055: I sad mi je ipak zao, pa i malo me je sram.  :mrgreen:


[quote="dora"]
Zaista sramota za nas stari sistem.... prvu mene, iako nisam iz Sarajeva, eto zaista da sam znala da nas nema više od 4 u Sa. spremila bi se pa na bus ... Hvala USP-u na trudu i želji da nam pomognu.. očito nama pomoć i nije potrebna ):)
[/quote]

A i nema nas puno, nismo mi po ovom pitanju nista bolji, ni gori od druga dva programa. Nego, kao sto vec rekoh, stvar je tek brojki. Sta ces.
Last edited by Vjecni studos on Thu Oct 06, 2011 8:57 pm, edited 1 time in total.

Minkica
Posts: 143
Joined: Tue Apr 27, 2010 1:29 pm

Odg: Stari nastavni plan i program

Post by Minkica »

MTC ,mislim da ne bi bila loša ideja da se ovdje nastavi s temom,da studenti koji studiraju po starom sistemu iznesu koji su to problemi s kojima se susreću.Vjerovatno mnogi nisu bili u mogućnosti da dođu,ili pak nisu znali,ima dosta studenata koji nisu logirani na starnicu i tako.Ali zar nije nije problem mala prolaznost na pojedinim ispitima,gdje studenti izlaze po 5 i više puta jedan ispit?

ady
Posts: 220
Joined: Sat Sep 26, 2009 8:49 pm

Odg: Stari nastavni plan i program

Post by ady »

Zaista jeste sramota za stari sistem, ali ja radim tokom cijelog studiranja. Juce sam zaista imala namjeru doci, ali na kraju sam morala ostati na poslu duze. Uglavnom da sumiram: Hvala Vam sto se trudite da nam pomognete, ali nas je sistem vec hendikepirao u prvoj i drugoj godini studija (Lucic, Bajro, Saltaga, nekog Festicka)...tako da ova treca i cetvrta i nisu problem ( a vecina nas je na trecoj ili cetvrtoj).
Druga stvar sto sam ja shvatila vandredno studiranje, zaista kao vandredno i na pola termina nisam mogla izaci na ispite zbog posla, jer su svi ispiti radnim danima obavezno oko 10h, 12h ili 13h kada je najveca frka na poslu. Sad ce neko reci studiras 10 godina, da, ali ne aktivno.
*Da ispiti budu subotom ili u posljepodnevnim satima, zato ih placam.
Bilo Vam je mozda u redu da u peticiju stavite i bezuslovni upis za stari sistem, cisto radi apsoloventski termina i da Vam sto prije izadjemo sa fakulteta, ali eto...Znam neko ce reci bio je dvije godine za redom, ali ja sam osoba koja postuje rokove te sam se upisivala uvijek na vrijeme na fakultet, a oni nadri nekako izbace da je bezuslovni odobren u oktobru, novembru, te kasnije ne dozvoljavaju izmjenu, zato sad se upisujem na fax zadnja...dok sve ne prodje.
*Bezuslovni upis

*-Pitanja
Uglavnom MTC hvala na tvom trudu...sigurna sam da cemo te jednoga dana vidjeti na kreiranju drzavne vlasti, posto imas afiniteta prema tome s toga ostani dobar kakav jesi, ovde :D
Last edited by ady on Fri Oct 07, 2011 9:30 am, edited 1 time in total.

Belaj
Posts: 146
Joined: Wed Apr 14, 2010 4:15 pm

Odg: Stari nastavni plan i program

Post by Belaj »

Ja nisam dosao, jer nisam vidio potrebu. Taj sastanak bi imao smisla prije godinu-dvije. Rok za engleski je izasao prije 7 dana. To bi ujedno bilo i moje jedino pitanje, da se kojim slucajem sastanak organizovao ranije. Isto pitanje (u vezi engleskog) sam postavio USPu na mail jos prije 2-3 mjeseca. Odgovora do danas nije bilo.

Eventualna primjedba bi bila vezana za neophodnost razdvajanja rokova za stari sistem i bolonjce na usmenim ispitima. Da ne dodje 200 ljudi odjednom na ispit u isti sat. Ali to je generalni problem, ne samo starog sys. Doduse, sada bi valjda trebalo da svi ispiti imaju opciju pismenog polaganja. Imam osjecaj da ce se to provesti na bolonji, ali ne i na starom sistemu.

crazy
Posts: 406
Joined: Mon Mar 16, 2009 12:03 am

Odg: Stari nastavni plan i program

Post by crazy »

Ja znam da ima dosta studenata starog sistema nije u pitanju samo nas par imali smo tu nesrecu da  su nas na svakoj godini cekali profesori koji su se nad nama izivljavali i zbog toga smo obnjavljali i zbog toga smo jos uvijek na faxu umjeto da nam olaksaju da nas se rijese iz svake godine u god. je teze ,e pa sad da nas je doslo 100 jel bi tad bilo nesto bolje na sastanku vazno je  da je neko dosao, misim da bi najbolje bilo da immamo predstavnika  starog sisitema isto kao sto imate predstavnike 1,2,3,4 god. i da fino ovdje na forumu iznosimo svoja misljenja odnos. probleme,mala je prolaznost starog sistema evo navest cu primjer obligacija na ovom roku je proslo 6 studenata starog sistema a bolonjaca preko 40 ,i naravno termini ispita koji su uvijek u jutarnjim satima zbog kojih sam mnogo termina propustila jer radim , hvala MTC

Belaj
Posts: 146
Joined: Wed Apr 14, 2010 4:15 pm

Odg: Stari nastavni plan i program

Post by Belaj »

Ne bi se slozio sa konstatacijom da se profesori izivljavaju na starom sistemu (uz par izuzetaka). Kriterij je zadovoljavajuci. Obligacije su teze samim tim sto se polazu integralno.

nuki_cika
Posts: 1762
Joined: Fri Aug 06, 2010 10:30 pm

Odg: Stari nastavni plan i program

Post by nuki_cika »

Kod mene je rođak završio pravo po starom sistemu i nije se nesto posebno žalio.
Iskreno,ispite bi vam trebali staviti subotom i nedjeljom,ali da vam je puno teže nije vala.Obligacije jesu sigurno i građansko,ekonomska politika.Za ove ostale predmete nebi se složio.U istom rangu kao i bolonja,I to da je svake godine sve teže i teže,vala ni to nije tačno,bas suprotno.Svake godine je sve lakše.Novac igra ogromnu ulogu na nesm fakultetu i uprava se zadnjih godina jedino i brine da se što više novčanih sretstava pribavi.Evo ove godine su izmislili da se daje za biblioteku,pa sad vi izracunajte ko zna koliko nas ukupno ima gore,svako od nas da dadne po 5 maraka,od tih para se može napraviti najbolja biblioteka u BIH
Dalje-nasao sam podatak da se pravni fakultet finansira samo 35 posto iz budzeta,a 65 posto od raznih davanja od strane studenata prilikom upisa itd :h055:

Vjecni studos
Posts: 440
Joined: Wed Apr 14, 2010 12:59 pm

Odg: Stari nastavni plan i program

Post by Vjecni studos »

Po starom je teze dosta ispita, prije svega zbog nacina ispitivanja i obujma knjiga koje nisu podijeljene. Ne samo nabrojene, nego i recimo Porodicno kojeg cini izmedju ostalog Bracno, 1/3, a Bolonja opet i to polaze po parcijalama, koje mi nemamo koliko je meni poznato. To mi je palo na pamet da se tu nesto pokusa uciniti.  :dunno:

Inace, ovo kom je teze nema veze s temom i na kraju uopce nije ni bitno. I ne slazem se da se prof. nesto posebno izivljavaju nad nama, bar nisam do sad primjetio, i bar ne vise nego nad drugim studentima.  :mrgreen:

I, ne znam gdje drugo da pitam, ali imam cudan problem s ovom stranicom... Kad nisam logiran, a na ovoj sam stranici citav mi browser strasno uspori, a dok se prijavim sve bude O.K.  :dunno: Dakle, kad se prijavljivam strano se sporo sve vuce?
Last edited by Vjecni studos on Fri Oct 07, 2011 5:02 pm, edited 1 time in total.

Post Reply

Return to “Stari nastavni plan i program”