[quote="ame"]
[quote="bolestan"]
Moze odg na ovo pls: 1) Da li dusevno oboljela osoba moze sklopiti pravnu radnju ili pravni posao.?
i "protok vremena, kupoprodajni ugovor, definicija nasciturusa, uzrokovanje stete. trebalo je odrediti koja je od njih pretpostavka, koja fikcija, presumpcija & pr. osnova." Ovo pitanje pls? Hvala!

[/quote]
Nije uopste bilo to moze li sklopiti pr.radnju il pr. posao, vec smao moze li sklopiti pr.posao, je li on nistav i zasto.
Protok vremena- pretpostavka
kupor ugovor-pravna osnova
uzrokovanje stete-presumpcija
def nasciturusa- fikcija.
[/quote]
sto se tice ovog pitanja , ja sam napisao da je protok vremena prirodni dogadjaj kao pravna cinjenica , a uzrokovanje stete ljudska radnja ( tacnije delikt ) , ovo ostalo kako stoji .
Sto se tice pitanja da li dusevno oboljela osoba moze sklopiti pravi posao i da li je taj postao nistav , ja sam napisao da je nistav SAMO AKO mu sud oduzme poslovnu sposobnost , jer dusevna bolesna osoba nije poslovna nesposobna sve dok mu sud tu sposobnost ne oduzme zbog utvrdjenih razloga . Asistentica nam je na to na jednoj vjezbi obratila panzju , pa sam ja to stavio ovde

[/quote]
Ovo za dusevno oboljelu osobu je tacno....asistenitica je to posebno naglasila na vjezbama, cak smo i diskutovali o tome prije nego sto je rekla konacan odgovor na pitanje...
znaci i teski psihicki bolesnik je poslovno sposoban ako mu poslovna sposobnost nije zvanicno oduzeta od strane suda.
dusevno oboljela osoba poslovnu sposobnost stice punoljetstvom kao i ostali i ima je sve do trenutka kada mu je sud oduzme. Dakle, samo ako neko pokrene postupak za oduzimanje ili ogranicavanje necije poslovne sposobnosti i ako sud odluci da toj osobi sposobnost oduzme on je gubi.
sad sam i samu sebe zbunila hahaha