Vršnjačko nasilje ili igra?

Teze koje više ne ulaze u takmičarski dio Debatologije.

Moderator: STUDOMAT

Locked
User avatar
STUDOMAT
Posts: 1045
Joined: Sat Jan 19, 2013 12:41 am
Contact:

Vršnjačko nasilje ili igra?

Post by STUDOMAT » Mon Oct 08, 2018 1:17 pm


ednaa
Posts: 268
Joined: Wed Nov 18, 2015 2:35 pm

Re: Vršnjačko nasilje ili igra?

Post by ednaa » Sat Oct 13, 2018 10:21 am

Pozdrav.
Branim stav da je svako zlostavljanje,udaranje i maltretiranje vrsnjaka vrsnjacko nasilje.Dakle,igre koje zahtjevaju takva praviila su nasilne i time poticu na nasilje kao na opravdani oblik ponasanja u vidu igre.Smatram da je to vrlo pogresno i da ce dovesti do povecane stope vrsnjackog nasilja koja je i sada na izmaku svake vrste kontrole.
Definicija kljucnog pojma:
Svaki covek u detinjstvu iskusi neki vid nasilja; bilo da je u ulozi vršioca nasilja, onaj koji trpi ili je jednostavno svedok nasilja nad nekim drugim. Nasilje predstavlja svaki oblik ponašanja koje ima za cilj namerno povredivanje ili nanošenje bola, bilo psihickog ili fizickog.
Izvor:( http://www.stetoskop.info/Vrsnjacko-nas ... ontent.htm )
Kriterij:"Smanjenje stope vrsnjackog nasilja".
Obrazlozenje:
Evidentno je da je nasilje medju vrsnjacima svakodnevno u porastu.Zalazem se za smanje takve vrste nasilja jer na taj nacin drustvo ce biti zdravije i kvalitetnije.
Argument 1:"Porast vrsnjackog nasilja".
Obrazlozenje:
Svakodnevno smo svjedoci da je vrsnjacko nasilje u porastu.Sa tezom debate cu povezati na nacin da treba da dodje do smanjenja za sta se zalazem,a kako bi kriterij bio odrziv potrebno je dokazati da je nasilje medju vrsnjacima u porastu.
Potkrepa 1:
Na razini Hrvatske prošle je godine zabilježeno 745 takvih kaznenih djela, a prema policijskim podacima trend porasta bilježi se i u ostalim europskim zemljama. “Policija cini mnogo na prevenciji vršnjackog nasilja, ali potreban je multidisciplinaran i meduresorni pristup ovom problemu jer ni jedna institucija ne može to sama riješiti”, kazao je Milina. Istaknuo je da policija, ali ni škola ni Centri za socijalnu skrb ne mogu individualno nositi teret odgovornosti.
Milina je na novinarsku sugestiju izdvojio i tzv. cyber-bulling kao jedan od novijih oblika meduvršnjackog nasilja koje se širi preko interneta, odnosno društvenih mreža, ilustriravši to nedavnim splitskim fizickim obracunom dviju djevojaka prenesenim uživo preko pametnih telefona i društvenih mreža.
Izvor:( http://www.glas-slavonije.hr/357125/1/V ... -u-porastu )

Potkrepa 2:
Koliko je vršnjacko nasilje rasprostranjeno u RS/BiH?
“Zvanicni sistem bilježi samo one slucajeve koji su prijavljeni i u kojima je došlo do intervencije nadležnih organa. Podaci koji se prikupljaju su još uvijek nepotpuni da bi se na osnovu njih mogao procijeniti obim problema. Ako tome dodamo da je ovo polje socijalne patologije, za koji uvijek postoji “tamni broj”, tj odredeni broj skrivenih, neregistrovanih i neprijavljenih slucajeva, a i cinjenicu da nije bilo skorijih vecih istraživanja ovog problema, mislim da zapravo ne znamo. Ono što znamo iz naših svakodnevnih kontakata sa našim korisnicima, sa djecom i sa udruženjima koja se bave zaštitom prava djeteta i borbom protiv nasilja jeste da je vršnjacko nasilje dosta rasprostranjeno u BiH”, kaže za Mondo Aleksandra Štrbac, psiholog i Izvršna direktorica centra “Zdravo da ste”.
Izvor:( http://mondo.ba/a765212/Info/Drustvo/Vr ... rastu.html )

Potkrepa 3:
– U vecini razvijenih država vec su zabilježeni slucajevi suicida medu mladima, koji su povezani sa cyber nasiljem, a jedan je zabilježen i u susjednoj Hrvatskoj. U BiH nije registrovan niti jedan takav slucaj, ali je zabilježen veci broj prijava nasilja na internetu i po izvještajima policijskih agencija broj prijava je u stalnom porastu. Pošto se sve globalne društvene pojave prenose na prostor BiH ocekivati je izraženiji broj primjera nasilja na internetu u nadolazecim godinama – kaže Agovic.
Naglašava da problem u BiH predstavlja cinjenica da ne postoji jedinstvena državna strategija koja reguliše oblast cyber sigurnosti, pa time i cyber nasilja medu mladima.
Izvor:( https://faktor.ba/vijest/cyber-nasilje- ... etu-273114 )

Potkrepa 4:
Vršnjacko nasilje trpi gotovo svaki mališan, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo udruženje “Korak Napred”. Skoro devedesetpet odsto anketirane dece u cetiri kruševacke škole kaže da je bilo izloženo vršnjackom nasilju.Vršnjackim sukobima i nasilnoj komunikaciji jednako su sklona deca u gradskim baš kao i seoskim školama, a razlike nema ni medu decacima i devojcicama, pokazala je anketa medu 229 daka. Da je nasilje na svojevrstan nacin postalo stil ponašanja svedoci i podatak da je tek cetvrtina ispitane dece znala da ga prepozna.
Izvor:( http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... rastu.html )
Potkrepa 5:
Nasilje medu djecom obuhvata širok spektar agresivnih ponašanja koja se dogadaju medu djecom, od rješavanja sukoba nasilnim putem, neprihvatljivog izražavanja ljutnje ili frustracije, do ozbiljnih incidenata uz upotrebu oružja, navode Ombudsmeni BiH u saopcenju za javnost.
Ombudsmani posebno izražavaju zabrinutost zbog slucajeva kada se vršnjacko nasilje snima, pa se snimci dogadaja postavljaju na brojnim medijskim portalima i društvenim mrežama, što dovodi do dodatne traumatiziranosti žrtve nasilja i ugrožavanja prava na privatnost.
Ombudsmeni su uocili, uvažavajuci rad i praksu po pojedinacnim žalbama roditelja, da su nastavnici i strucno osoblje škole slabo pripremljeni za nošenje sa problemom nasilja u školi.
Posljedica toga je da nasilje nad i medu djecom, iako dosta rašireno, ostaje najcešce skriveno, proizvodeci negativne reperkusije po djecu i okolinu na nacin da se nepovoljno odražava na proces ucenja, a samim tim i na buducnost naše zajednice u cjelini.
Ombudsmani stoga smatraju da je potrebno uspostaviti jasna, definirana pravila ponašanja u školama, ojacati ulogu psihologa i socijalnih radnika, uvesti preventivne mjere, ohrabriti izvještavanje o vršnjackom nasilju medu djecom i školskim djelatnicima, te osmišljavati i provoditi kontinuirane tecajeve o vršnjackom nasilju za sve koji su ukljuceni u rad s djecom.
Izvor:( https://vijesti.ba/clanak/410248/zabrin ... og-nasilja )

Argument 2:"Nasilne igre su vrsnjacko nasilje".
Obrazlozenje:
Ne postoji bilo kakav fizicki kontakt,zlostavljanje i maltretiranje koje se moze opravdati kao igra.Batine nisu igra!Udarci nisu igra!
Trebamo zaustaviti ili kaznjavati takve oblike igre.
Potkrepa 1:
Bizarna i opasna igra koja se proširila među američkim tinejdžerima sve više je počela zabrinjavati liječnike, a i širu javnost.
U igrici se djeca međusobno guše raznim metodama i to sve s ciljem da jedni druge dovedu do ruba nesvijesti. A iz igre ispada onaj igrač čije tijelo ne izdrži do kraja te prije vremena padne u nesvijest. Najtragičnija je činjenica da djeca sve to snimaju i potom objavljuju na društvenim mrežama.Također, počelo se događati da tako završe i na hitnoj pomoći.
Psiholozi poručuju kako današnja djeca zbog svijeta u kojem žive, više nisu u stanju razlikovati realni od virtualnog svijeta te počinju podlijegati i ovim agresivnim i opasnim po život igrama jer su očito uvjereni da je java postala još jedna od njihovih brutalnih igrica s tenkovima, bombama, ratovima i ubojstvima.
No, očito ovom nema kraja jer se iz dana u dan igrica širi i ostatkom svijeta, čime smo se ponovno ugledali na 'vrle nove' Amerikance.
Izvor:( https://www.slobodnadalmacija.hr/scena/ ... ko-ne-voli )

Potkrepa 2:
Đaci se dogovore ko će biti žrtva i iživljavanje kreće. Pravila igre su takva da dete koje je izabrano za mučenje ne sme nikome da pisne šta se dešava. Makar imalo modrice, mora da ih skriva. Vršnjaci siledžije ga udaraju, pljuju i verbalno kinje, a ono ne sme nikom da se požali jer ga onda tretiraju kao cinakroša, a agonija koja mu predstoji neće trajati samo nedelju dana, već zauvek.
Na slično je upozorila i učiteljica jedne beogradske škole, kada je roditeljima dala papirić na kome piše: "Upozoravam roditelje na različite 'izazove' koji se pojavljuju, a koji decu ozbiljno ugrožavaju, a ima 'zadataka' koji su opasni i po život. Na primer: igra davljenja - ko će duže da izdrži da se ne onesvesti dok mu stežu vrat; žvakanje tečnog praška za veš u kesicama" - napisala je učiteljica.Detalji novog "izazova", srećom, nisu ostali u strogoj tajnosti, kako su đaci siledžije prvobitno zamislili, već su i neki roditelji saznali šta se dešava, pa će moći da reaguju. Jedna majka sa Ceraka, koja je zbog straha za svoje dete, insistirala da ostane anonimna, kaže da joj sin sedmak već dolazi s brojnim podlivima i da će o ovoj temi razgovarati već na prvom roditeljskom sastanku koji je zakazan za ovu nedelju.
- Zabrinuta sam za svoje dete, baš kao i za svu ostalu decu. Veoma je opasno da se na ovaj način igraju. Tek je počela školska godina, a oni već trpe iživljavanje, dolaze s modricama, a to skrivaju jer su takva pravila "izazova". Na roditeljskom sastanku ćemo tražiti rešenje - rekla je majka.
Iz Ministarstva prosvete kažu da nisu dobili zvanične prijave u vezi sa ovom igrom.
Izvor:( https://www.srbijadanas.com/vesti/drug- ... 2018-09-10 )

Locked

Return to “Prethodne teze”