Gube li roditelji nadzor nad djecom, što za posljedicu ima pojavu vršnjačkog nas

Teze koje više ne ulaze u takmičarski dio Debatologije.

Moderator: STUDOMAT

Post Reply
Merimaxxo
Posts: 5
Joined: Fri Apr 29, 2016 10:26 pm

Gube li roditelji nadzor nad djecom, što za posljedicu ima pojavu vršnjačkog nas

Post by Merimaxxo » Mon Jun 27, 2016 12:22 pm

ARGUMENT1: Vršnjaci i mediji preuzimaju ulogu roditelja kod djece.
OBRAZLOŽENJE: Svjedoci smo ubrzanog načina života koji roditeljima onemogućava da provode dovoljno vremena sa svojom djecom, samim time oni nemaju potreban nadzor nad djecom koji je jedna od vaspitnih mjera -  postavljanje granica. S druge strane postoje roditelji koji pored velikih briga u životu zanemare vaspitanje svoga djeteta i svoju najvažniju životnu ulogu – biti roditelj. Na taj način gube nazdor nad djetetom smatrajući da se ono može samo izboriti s vlastitim mislima i razlikovati dobro od lošeg. Tu nastupaju mediji i vršnjaci koji preuzimaju ulogu roditelja. Djeca sve što vide na televiziji smatraju dobrim, bez obzira što je to zapravo loše, jer oni nisu upoznati s tim razlikama. Roditelji u toku cijelog razvoja djeteta treba da razvijaju osjećanja kod djece i da ih upozore na sve loše stvari koje ne treba raditi, jedna od njih je i nasilje. Svo to zanemarivanje djeteta dovodi do posljedice kao što je nasilno ponašanje jer djeca su znatiželjna i uradit će ono što vide od drugih.
POKTREPA1: “DIJETE treba osjetiti da je voljeno, da je dio obitelji, da je drugima stalo do njega i da slobodno može zadovoljiti svoju znatiželju, pa će se onda i njegov mozak razvijati”, kaže Peter Gorski s Harvardskog medicinskog fakulteta. “Zadatak roditelja nije omogućiti djeci da razviju mozak koji će savršeno funkcionirati, već im omogućiti da odrastu u zdrava, uravnotežena i brižna ljudska bića.”
(Izvor: http://wol.jw.org/hr/wol/d/r19/lp-c/102004763)
POTKREPA2: Dr. T. Berry Brazelton i Stanley Greenspan, stručnjaci na području razvoja djece, smatraju kako u tom pogledu ništa nije važnije od suosjećajne brige koju roditelji pokazuju djeci još od najranijeg djetinjstva.
(Izvor: http://wol.jw.org/hr/wol/d/r19/lp-c/102004763)
ZAKLJUČAK: Prepoznavanjem, zaustavljanjem i sprečavanjem nasilja pružamo djeci pomoć da prevladaju posljedice nasilja, šaljemo im jasnu poruku da nam je njihova dobrobit važna i da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kojem obliku.


ARGUMENT2: Ne kontrolisanje djetetovog korištenja interneta daju djeci mogućnost da budu nasilnici.
OBRAZLOŽENJE: Djeca sve češće koriste internet kako bi druge verbalno zlostavljali. Internet je bježanje od stvarnog svijeta. Omogućava djeci da pod lažnim identitetom budu nasilnici i daje im „snagu“ jer mogu iz sjene vrijeđati druge. Nažalost, mogi roditelji nisu upoznatim sa svim mogućnostim koje pruža internet i zato i ne kontrolišu koje stranice posjećuje njihovo dijete, te šta rade na njima. Nedovljna doza kontole nad djetotom dovodi do vršnjačkog nasilja, bila njihova djeca nasilnici ili žrtve nasilja.
POTKREPA:Oko 60 posto roditelja nema nadzor nad onime što rade njihova djeca na internetu, 74 posto roditelja ne traži od svoje djece da im pokažu svoje ili tuđe profile, a 87,5 posto roditelja ne provjerava povijest pretraživanja na računalu njihova djeteta, pokazalo je istraživanje udruge roditelja "Korak po korak"
Zabrinjavajuće je to što roditelji nemaju nadzor nad onim što djeca rade na internetu. Oko 60 posto mladih odgovorilo je da roditelji nemaju nadzor nad onime što rade, a svega 11 posto da imaju u potpunosti.
(Izvor: http://www.in-portal.hr/in-portal-news/ ... -internetu)

Post Reply

Return to “Prethodne teze”