Metalne mobilne barijere – sredstvo koje bi BiH trebala nabaviti kako bi se zaštitilo stanovništvo od budućih poplava?

Teze koje više ne ulaze u takmičarski dio Debatologije.

Moderator: STUDOMAT

Post Reply
Debatologija
Posts: 594
Joined: Mon Apr 08, 2013 1:34 am

Metalne mobilne barijere – sredstvo koje bi BiH trebala nabaviti kako bi se zaštitilo stanovništvo od budućih poplava?

Post by Debatologija » Mon Jun 02, 2014 10:33 pm

Mnoge gradove Bosne i Hercegovine i Srbije posljednjih nekoliko dana pogodile su najveće poplave tokom posljednjih 100 godina i već sada se razmatraju načini na koje su se u značajnoj mjeri mogla umanjiti njihova razorna moć i posljedice na stanovnike i njihova imanja.

Jedno od dobrih i vrlo praktičnih rješenja za zaštitu od poplava bi sigurno moglo biti i ono koje praktikuju građani Austrije gdje su poplave također česta pojava.

U austrijskom gradiću Grein u vrijeme poplava postavlja se metalna barijera za odbranu od prodiranja vode, što se pokazalo uspješnom metodom borbe protiv ove prirodne katastrofe.

Stručnjaci  ističu važnost koncentracije na pronalaženje rješenja protiv poplava kako se u budućnosti ne bi ponovile katastrofe slične ovima koje su zadesile BiH i Srbiju posljednjih dana.

Izloženi čestim poplavama, predstavnici gradskih vlasti u gradiću Greinu smislili su vrlo efikasan i nadasve praktičan način odbrane od poplava. Ova mobilna metalna barijera pokazala se kao vrlo efikasno i brzo rješenje za obranu od bujica i poplava.

Ove metalne barijere postavljaju se mnogo brže nego vreće s pijeskom, metoda koja se obično praktikuje u BiH i u zemljama regije, i mnogo su efikasnije jer ne propuštaju vodu.

Prema navodima poznavalaca, metalne barijere postavljaju se vrlo lako i brzo, ali je na terenu potrebna priprema u vidu iskopavanja dubokih rupa u betonu u koje se nakon toga postavljaju ograde.

Nakon što su rupe pripremljene, ograda se postavlja vrlo brzo, a može se postaviti na zidove ili na zemlju, u zavisnosti od terena.

Stručnjaci su mišljenja da bi ovakav sistem, u mjestima i gradovima koji su izloženi čestim poplavama, mogao spasiti mnoge živote ljudi, njihovu imovinu i poljoprivredna dobra. Gledano sa financijske strane sistem metalnih barijera iziskuje veća ulaganja, ali jednokratna. S obzirom na troškove za barijere za jednokratnu upotrebu, sistem metalnih barijera pokazao se isplativijim na dugoročnom planu, budući da se nakon prolaska opasnosti uklanja i skladišti.

Brze Vijesti

Post Reply

Return to “Prethodne teze”