Informacioni sistem za migracije može pomoći u kontroliranju prelazaka bh. granice?

Teze koje više ne ulaze u takmičarski dio Debatologije.

Moderator: STUDOMAT

Post Reply
User avatar
STUDOMAT
Posts: 1062
Joined: Sat Jan 19, 2013 12:41 am
Contact:

Informacioni sistem za migracije može pomoći u kontroliranju prelazaka bh. granice?

Post by STUDOMAT » Fri Aug 09, 2019 8:27 am

Informacioni sistem za migracije može pomoći u kontroliranju prelazaka bh. granice?

https://avaz.ba/vijesti/teme/507335/dan ... -migracije

ednaa
Posts: 268
Joined: Wed Nov 18, 2015 2:35 pm

Re: Informacioni sistem za migracije može pomoći u kontroliranju prelazaka bh. granice?

Post by ednaa » Fri Aug 09, 2019 2:35 pm

Pozdrav.
Branim afirmacijski stav.
Argument 1:"Poboljsanje informacionog sistema za migracije".
Potkrepa 1:
Projekat "Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u Bosni i Hercegovini" koji je podržao Švajcarski državni sekretarijat za migracije, a realizovalo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegvine uz podršku Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) preyentovan je danas u Sarajevu.
Projekat je proveden s posebnim osvrtom na unaprijeđeni Informacioni sistem za migracije (ISM), koji će omogućiti efikasno upravljanje podacima o azilu, boravišnim dozvolama, registracijama, vizama i graničnim prelazima te evidentiranje i praćenje ulaska i boravka stranaca u BiH.
Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti za međunarodnu saradnju i evropske integracije, govorio je o benefitima dvogodišnjeg projekta.
Najvažniji i najteži dio projekta za izvest bio je rekonstrukcija, proširenje i unapređenje informacionog sistema za migracije.
"Od danas ćemo imati sistem koji će sadržavati sve raspoložive podatke o svim strancima koji su došli u kontakt s nadležnim institucijama BiH, koji je podijeljen u četiri modula: viza, boravak, prelazak granice i azil. Naše službe za provođenje zakona od danas će biti u mogućnosti da na efikasannačin prikupljaju, razmjenjuju, analiziraju i statistički obrađuju sve moguće podatke", naglasio je Rizvo.
U posljednja 24 mjeseca u okviru projekta izrađen je dizajn i tehnička specifikacija za sistem videonadzora svih međunardnih graničnih prelaza u BiH.
"Uspjeli smo od Evropske komisije osigurati fondove da se taj projekat već otpočne implementirati. Izradili smo dizajn i tehničku specifikaciju biometrijskog modula za informacioni sistem za migracije", kazao je Rizvo.
Dodao je da su projektom uspjeli informatizovati i digitalizovati kompletno poslovanje u Službi za poslove sa strancima, što će, kako je kazao, osloboditi dosta ljudskih resursa.
Kroz projekat je u Graničnoj policiji uspostavljen informacioni sistem koji će prikupljati, razmjenjivati i analizirati podatke i dva dosijea - sektorski i dosije dnevnih događaja.
Takođe je uspostavljen i sistem za online registraciju boravka stranaca, što će dodatno olakšati posao ugostiteljima.
"Uspjeli smo uspostaviti i sistem za online registraciju boravka stranaca, tako da danas raspolažu u realnom vremenu podacima ko je od stranaca prijavljen u koji hotelski i drugi ugostiteljski objekat gdje boravi. Kroz ovaj projekat olakšano je i poslovanje hotelskim i turističkim preduzećima, jer više nisu u obavezi da popunjavaju kartone, vode papirnate knjige i nose prijave boravka stranaca u Službu za poslove sa strancima", pojasnio je Rizvo.
Pomoćnik ministra je kazao da je u okviru projekta provedeno deset obuka koje su bh. službe procijenile kao najpotrebnijim, a vezane su za migracije, azil i strance.
Sven Gracin, iz Švajcarskog državnog sekretarijata, podsjetio je da je njegova zemlja prvo migracijsko partnerstvo s BiH sklopila 2009. godine.
"Veoma smo zadovoljni rezultatima i mogućnošću saradnje koju imamo vezano za upravljanje migracijama. Mi ćemo tokom sljedećih dana voditi brojne diskusije s našim bh. partnerima da bismo bolje shvatili situaciju na terenu. Svjesni smo izazova koji postoje i možete biti uvjereni da ćemo nastaviti pružati podršku našim partnerima kako bi prevazišli te izazove", rekao je Gracin.
Izvor:(http://mondo.ba/a891847/Info/BiH/BiH-do ... acije.html)

Post Reply

Return to “Prethodne teze”