Page 1 of 1

U BiH primjetno sistemsko kršenje ljudskih prava?

Posted: Mon Mar 16, 2020 9:58 am
by STUDOMAT
U BiH primjetno sistemsko kršenje ljudskih prava?

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ombudsm ... /190318111

Re: U BiH primjetno sistemsko kršenje ljudskih prava?

Posted: Thu Mar 19, 2020 11:56 am
by Audrey Hepburn
Godišnji izvještaj Stejt departmenta za 2019. godinu jasno kaže da je Bosna i Hercegovina zemlja u kojoj sudstvo nije nezavisno, sloboda izražavanja je ograničena, kao i rad medija, uključujući tu i nasilje prema novinarima.
Napadi na profesionalni integritet novinara i slobodu štampe nastavili su da rastu tokom cijele godine. U više navrata, javni službenici opstruisali su rad novinara. Linija za pomoć slobodnim medijima je do avgusta prošle godine zabilježila 37 slučajeva koji uključuju kršenja prava i sloboda novinara, pet prijetnji smrću i šest fizičkih napada.
Novinar Erduan Katana napominje da kada treba zaštititi novinare, ni sudovi ni javnost ni institucije nisu baš ažurni. "Primjer pokušaja ubistva novinara BN televizije pokazuje da, iako je izrečena kazna za izvršioca, nikada nisu otkriveni nalogodavci", kazao je on.
Stejt Department je jedan poseban dio u izvještaju o Bosni i Hercegovini, posvetio i slobodi okupljanja u Srpskoj, kao i grupi Pravda za Davida.
Navedeno je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS prekršilo nekoliko puta u prošloj godini pravo građana na slobodu okupljanja u Banjaluci.
"Nadam se da je ovo jasna poruka vlasti u Republici Srpskoj, a grupa Pravda za Davida je najbolje osjetila kako se Ministarstvo unutrašnjih poslova RS odnosi prema svojim građanima. Prošle godine su nam četiri puta odbili zahtjev za okupljanjem", kaže Ozren Perduv iz grupe Pravda za Davida.
Da je stanje u BiH alarmantno, pokazao je i nedavni specijalni izvještaj Ombudsmena BiH o pravu na slobodu mirnog okupljanja. Jedna od najvažnijih preporuka u ovom izvještaju odnosi se na mjesto gdje građani žele da mirno protestuju i nadležni organi ne bi trebalo da određuju lokaciju, naveo je Ombudsmen BiH.
Stejt Department u svom izvještaju navodi i da vlasti nisu postavile javnu korupciju kao prioritetan i ozbiljan problem. Sudovi nisu procesuirali slučajeve korupcije na visokom nivou, a u većini okončanih slučajeva izrečene su uslovne kazne. Službenici su često nekažnjeno učestvovali u korupciji koja je i dalje rasprostranjena u mnogim političkim i ekonomskim institucijama.
Korupcija je posebno rasprostranjena zdravstvenom i obrazovnom sektoru, procesima javnih nabavki, lokalnoj upravi i zapošljavanju u javnoj upravi, navodi se u izvještaju.

Kršenje ljudskih prava i dalje je rasprostranjeno u državama zapadnog Balkana, počevši od ograničavanja slobode izražavanja, nasilja nad novinarima, zatim pripadnicima manjinskih etničkih grupa i pripadnicima LGBTI populacije, preko korupcije, nekažnjivosti zvaničnika odgovornih za zloupotrebe, do izostanka procesuiranja ratnih zločina i antisemitizma, ocjenjuje se u godišnjem izvještaju američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu, objavio je Radio Slobodna Evropa.
Bosnu i Hercegovinu opterećuje odsustvo nezavisnosti sudstva, ograničavanje slobode izražavanja, medija, uključujući i nasilje ili prijetnje nasilja prema novinarima, zatim rasprostranjena korupcija u vlasti, trgovina ljudima, te krivična djela ili prijetnja nasiljem prema pripadnicima nacionalnih manjina i LGBTI populacije, ocjenjuje se u izvještaju Stejt departmenta.
Dalje se navodi da su vlasti u oba entiteta, kao i u Distriktu Brčko istraživali tvrdnje o zloupotrebama policije, izrekavši administrativne kazne te proslijedile neke od slučajeva tužilaštvu. Međutim, posmatrači ukazuju na rasprostranjenu nekažnjivost policije, te da i dalje postoji izvejštaji o korupciji unutar sigurnosnih službi, kako na državnom tako i na nivou entiteta.
Takođe, i dalje je problem neefikasno procesuiranje ratnih zločina počinjenih u periodu 1992.-1995. godine.


https://avaz.ba/vijesti/bih/554117/stej ... na-balkanu