Page 1 of 1

Digitalizacija kulturnog naslijeđa je korak naprijed ka zaštiti kulturnog blaga?

Posted: Mon Mar 16, 2020 9:58 am
by STUDOMAT
Digitalizacija kulturnog naslijeđa je korak naprijed ka zaštiti kulturnog blaga?

https://depo.ba/clanak/189805/pocela-di ... a-sarajeva

Re: Digitalizacija kulturnog naslijeđa je korak naprijed ka zaštiti kulturnog blaga?

Posted: Thu Mar 19, 2020 11:36 am
by Audrey Hepburn
Najprije da pojasnimo pojam digitalizacije koji kaže da digitalizacija predstavlja proces prevođenja jednog objekta, slike, zvuka, dokumenta ili signala (obično analognog) u digitalni oblik. Rezultat ovog procesa je digitalni objekat, tj. digitalna slika za objekat, ili digitalna forma za signal. Bukvalno gledano, digitalizacija predstavlja beleženje analognog signala u digitalnom obliku. Što bi za dokument značilo da slika objekta prati vizuelni identitet, okvire i strukturu samog objekta.
Zauzeću afirmacijski stav, te istaći da svaki segment naše kulture bi trebalo da bude digitalizovan. Po ugledu na zapadno-evropske kulture koje su to uradile već prije nekoliko godina i BiH bi tako zakoračila ka zaštiti kulturnog blaga.
Sa jednim od razloga se susrećemo i trenutno, u toku pandemije Korona virusa zbog čije smo pojave u nemogućnosti da posjećujemo kulturna blaga kako naše, tako i ostalih zemalja. Međutim, posredstvom digitalnih tehnologija u mogućnosti smo da ih posjetimo putem 3D posjeta. Koronavirus je prisilio većinu svjetske populacije na produljeni boravak u domovima, onemogućio putovanja i odgodio cijeli niz kulturnih, zabavnih i drugih događanja. U ovim dugim, na trenutke i dosadnim danima kod kuće, umjetnost nam dolazi u pomoć. Najznačajniji svjetski muzeji i umjetničke galerije omogućuju virtualno razgledavanje, kako bismo otkrili čuda koja čuvaju.

http://www.novilist.hr/Kultura/Izlozbe/ ... ti-od-kuce