Za ili protiv “Povorke ponosa”?

Debatujte i zaradite mjesečni džeparac!

Moderator: STUDOMAT

Post Reply
User avatar
STUDOMAT
Posts: 1062
Joined: Sat Jan 19, 2013 12:41 am
Contact:

Za ili protiv “Povorke ponosa”?

Post by STUDOMAT » Thu Sep 05, 2019 11:38 am

Za ili protiv “Povorke ponosa”?

https://www.klix.ba/vijesti/bih/povorku ... /190903123

ednaa
Posts: 268
Joined: Wed Nov 18, 2015 2:35 pm

Re: Za ili protiv “Povorke ponosa”?

Post by ednaa » Sun Sep 08, 2019 10:27 am

Pozdrav.
Branim negacijski stav smatrajuci da je povorka ponosa nesto besmisleno.Tokom argumentacijske linije cu objasniti stav.Međutim,želim istaknuti da to ujedno ne znaci da sam protiv LGBT populacije.Cak zelim da istaknem da sam za smatrajuci da je to njihovo ljudsko pravo.Ostro osudjujem i svaki vid nasilja upucen ka bilo kojem pojedincu ili skupini,ali smatram da parada koja ce biti odrzana nema benefit.Sve i da se promijeni zakon,kako promijeniti svijest gradjana?Ono nije mrtvo slovo na papiru.Razmislite o tome!
Argument 1:"Gradjani protiv Povorke ponosa".
Potkrepa 1:
Građani koji se protive prvoj bosanskohercegovačkoj povorci ponosa okupili su se na Ciglanama u Sarajevu kako bi se, kako su kazali, mirno i dostojanstveno borili protiv nemorala i devijacija u društvu.
Desetine građana izašli su na ovaj kontraskup povorci ponosa i jasno poručuju kako su protiv održavanja LGBT paradiranja koje počinje danas u 12 sati ispred Vječne vatre. Očekuje se pristizanje još građana, a nakon toga će uslijediti kratka mirna šetnja kojom izražavaju nezadovoljstvo.
Neki od natpisa na njihovim transparentima glase: "Još će mi biti sramota reći da sam muškarac i da imam ženu", "Licemjerni Gadovi Bolesnih Težnji", "Levati, u svoja četiri zida", "Ne budi Derpe, drži do sebe", "Budi gej, ali ne nameći meni da je ok"...
Sanin Musa, teolog i univerzitetski profesor, jedan je od organizatora današnjeg okupljanja.
"Naša osnovna poruka je reći 'ne' nemoralu koje nam želi nametnuti LGBT populacija u javnom eteru. Dakle, svoje poglede na seksualno iskustvo koje žele unijeti na naše trogove, šole... A 'da' kažemo svim tradicionalni vrijednostima koje su krasile ovaj grad, narod i državu, a to su brak, porodica i djeca. Mi se danas kitimo nekim retoričkim zavrzlamama kao što su heteroseksualac, transrodno... Brak je između muškarca i žene kao što je to uvijek bilo, kao što je to Bog stvorio, kao između ljudi, tako i između životinja", kazao je Musa.
Na skupu smo zatekli i Sabedina Brahović koji na je kazao kako je na kontraskup povorci ponosa došao čak iz Švicarske.
"Smatram da je neprirodno ono što ovi danas rade, a ja podržavam sve što je prirodno. Nadam se s vjerske strane da danas ovdje neće biti nasilja. Vjera sama nalaže da sve bude mirnim putem i bez nasilja", rekao nam je Brahović
Brojni policijski službenici osiguravaju i ovaj skup na Ciglanama, ali u ovom dijelu glavnog grada saobraćaj neće biti obustavljen u narednim satima kao što je to slučaj na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici.
Izvor:( https://www.google.com/amp/s/www.klix.ba/amp/190908016)
Potkrepa 2:
Većina građana Kantona Sarajevo ne podržava održavanje Povorke ponosa. Trećina građana podržava, a 2 posto namjerava aktivno podržati Povorku i biti učesnik. Rezultati su ovo istraživanja regionalne kompanije za marketing konsalting i istraživanje Valicon, koje Klix.ba ekskluzivno objavljuje.
Na pitanje "Da li podržavate održavanje Povorke ponosa" 58 posto građana Kantona Sarajevo odgovara negativno te smatra da se Povorka ne treba održati.
Kao glavni razlozi za takav stav navodi se da je "to nešto što je sramotno i bolesno" te da će “jedan takav događaj imati jako loš utjecaj na društvo, a naročito na mlade”.
Također, petina onih koji ne podržavaju održavanje Povorke ponosa navode da to nije adekvatan način traženja prava. Gotovo jednak procenat građana je izjavio da su njihova vlastita vjerska uvjerenja razlog izostanka podrške.
S druge strane, trećina građana Kantona Sarajevo (33%) podržava održavanje Povorke ponosa od kojih 2 posto ili približno 5.000 građana Kantona Sarajevo namjerava izaći i podržati pojedince LGBTIQ populacije koji se bore za veća prava u društvu. Borba za prava te sloboda izbora svakog pojedinca u društvu su ključni razlozi za takvo razmišljanje.
Gotovo 10 posto građana Kantona Sarajevo ima neutralan stav o ovom pitanju te se samim tim nisu jasno opredijelili za mišljenje po ovom pitanju.
Žene i mladi skloniji podršci
Žene su te koje su sklonije podržavanju, za razliku od muškaraca gdje gotovo 70% ne podržava održavanje Povorke ponosa. Kada se posmatraju dobne skupine, mlađa populacija od 18-34 godine je ta koja je najviše spremna aktivno podržati ovaj događaj (5% podržava i namjerava učestvovati u Povorci).
Osobe srednje životne dobi (35-49) su također nešto liberalnije u odnosu na populaciju 50-65 godina koja je najmanje sklona podržati Povorku ponosa.
Legalizaciju istospolnih brakova podržava svega 14 posto građana.
Kompanija Valicon je ispitala i generalne stavove građana Kantona Sarajevo prema osobama homoseksualne orijentacije. Pa tako, polovina građana Kantona Sarajevo smatra da homoseksualne osobe ne bi trebale raditi u osnovnim školama kao nastavnici ili profesori dok 42% građana smatra suprotno. Dalje, 37% građana se slaže da je homoseksualnost nešto sa čime se ta osoba rađa.
Dvije trećine građana Kantona Sarajevo bi imalo poteškoće u prihvatanju činjenice da je član njihove bliže porodice homoseksualne orijentacije te gotovo podjednak broj smatra da diskriminacija LGBTQ populacije u BiH nije ozbiljan problem.
Većina građana (71%) smatra da Povorka ponosa nije adekvatan način izražavanja mišljenja i traženja prava za LGBTQ populaciju dok petina podržava takav način traženja prava. Kada je u pitanju legalizacija istospolnih brakova u većinskom omjeru građani to ne podržavaju.
Istraživanje je provedeno na ukupnom uzorku od n=410 ispitanika na području Kantona Sarajevo u periodu od 29. augusta do 02. septembra 2019. godine. Korištena metodologija u istraživanju jeste kompjuterski potpomognuto telefonsko anketiranje (CATI) na nacionalno – reprezentativnom uzorku građana Kantona Sarajevo. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 5%.
Izvor:( https://www.google.com/amp/s/www.klix.ba/amp/190906051)

Post Reply

Return to “Takmičarske teze za ovu sedmicu”