BiH ne može samostalno riješiti migrantsku krizu?

Debatujte i zaradite mjesečni džeparac!

Moderator: STUDOMAT

Post Reply
User avatar
STUDOMAT
Posts: 1062
Joined: Sat Jan 19, 2013 12:41 am
Contact:

BiH ne može samostalno riješiti migrantsku krizu?

Post by STUDOMAT » Thu Sep 05, 2019 11:38 am

BiH ne može samostalno riješiti migrantsku krizu?

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /190904026

ednaa
Posts: 268
Joined: Wed Nov 18, 2015 2:35 pm

Re: BiH ne može samostalno riješiti migrantsku krizu?

Post by ednaa » Sun Sep 08, 2019 10:32 am

Pozdrav.
Branim afirmacijski stav smatrajuci da je potrebna pomoc EU.
Argument:"EU pomaze da rijesi problem migranata".
Potkrepa 1:
Evropska unija će izdvojiti 14,8 miliona eura za potrebe migranata i izbjeglica u BiH, od čega 13 miliona za podršku upravljanja migracijama, te 1,8 miliona za humanitarnu pomoć, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.
Na osnovu rezultata prethodne pomoći, ovim sredstvima bit će obezbijeđen smještaj za oko 5.000 izbjeglica, tražilaca azila i migranata, omogućen pristup zdravstvenim uslugama i zaštiti, te pružanje pomoći onima koji borave izvan prihvatnih centara.
Za one u stanju potrebe bit će obezbijeđene jakne, cipele i vreće za spavanje.
Finansiranje EU također će ojačati kapacitete vlasti BiH za upravljanje granicama, kao i za identifikaciju, registraciju i upućivanje izbjeglica, tražilaca azila i migranata na dostupne usluge, a biće podržan i dobrovoljni povratak.
Komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han podsjetio je da se u nedavnom Mišljenju Evropske komisije navodi da vlasti BiH treba da obezbijede efikasnu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijama na svim nivoima, kao i funkcionisanje sistema azila, što je nužno kako bi zemlja u potpunosti iskoristila značajnu pomoć EU u interesu izbjeglica i migranata, ali i lokalnih zajednica.
Komesar EU za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Kristos Stilianides naglasio je da je EU posvećena pružanju pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, te zadovoljavanju osnovnih potreba izbjeglica i migranata u BiH, kao dopune naporima domaćih vlasti.
“Važno je da dobrobit izbjeglica i migranata bude u fokusu prilikom odlučivanja o lokacijama i kvalitetu prihvatnih centara”, dodao je Stilianides.
Ukupna dosadašnja pomoć EU BiH za rješavanje pitanja povećanih migracionih tokova od 2018. godine ovim je dostigla 24 miliona eura - 20,2 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć i 3,8 miliona eura humanitarne pomoći.
Riječ je o dodatnim iznosima na postojećih 24,6 miliona eura koje je EU obezbijedila za BiH u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007. godine.
Izvor:(https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bo ... bih/341874)

Post Reply

Return to “Takmičarske teze za ovu sedmicu”