Budućnost BiH je u EU I NATO-u?

Teze koje više ne ulaze u takmičarski dio Debatologije.

Moderator: STUDOMAT

Locked
User avatar
STUDOMAT
Posts: 1086
Joined: Sat Jan 19, 2013 12:41 am
Contact:

Budućnost BiH je u EU I NATO-u?

Post by STUDOMAT » Sat Aug 17, 2019 1:05 pm


ednaa
Posts: 268
Joined: Wed Nov 18, 2015 2:35 pm

Re: Budućnost BiH je u EU I NATO-u?

Post by ednaa » Sun Aug 18, 2019 11:48 am

Pozdrav.
Smatram da su evropske integracije buducnost BiH.
Prvenstveno zelim da se osvrnemo na sam pojma prije nego se obrazlozi kriterij te potkrepe argumenti teze na koju branim stav afirmacije.
Evropska unija je dobar primer ekonomsko-političke integracije kao ujedinjenje privredno stabilnih i razvijenih zemalja Evrope u jednu celinu.
Izraz integracija potiče od latinske reči integratio što znači obnova celine. Uopšteno ovaj pojam se može odrediti kao spajanje ili okupljanje razdvojenih elemenata u jedinstvenu celinu. Prema tome integracije mogu biti razne, poput integracije više naroda, integracije ideja, zatim integracije predmeta, integracija firmi i td. Takođe, postoje i integracije naučnih saznanja, filozofskih gledišta, kao i integracije psiholoških procesa.
Izvor:( https://velikirecnik.com/2016/03/18/integracija/ )
Kriterij:"Stabilnost regiona".
Argument 1:"Put ka evropskim integracijama".
Potkrepa 1:
Bošnjački član Predstavništva BiH Šefik Džaferović ocenio je da su zemlje jugoistočne Evrope ostvarile značajan napredak u procesu evropskih integracija i članstvu u NATO i dodao da je to budućnost regiona, njegove sigurnosti i napretka.
Na otvaranju samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), Džaferović je istakao da je unapređenje odnosa u regionu bitno zbog zajediničkog delovanja na planu migracijskih kretanja, borbe protiv terorizma, oranizovanog kriminala, ilegalne trgovine oružjem, sajber pretnji i zajedničke energetske i transportne politike."BiH je posvećena regionalnoj saradnji, politici dobrosusedstva i za rešavanje međudržavnih nesuglasica mirnim putem, uz poštovanje načela međunarodnog prava. Uz to, BiH se zalaže za dijalog pri traženju obostrano prihvatljivih rešenja za sva otvorena pitanja", rekao je Džaferović.
Prema njegovim rečima, region se i dalje suočava sa mnogobrojnim izazovima, među kojima, kaže, prednjači, migrantska kriza koja je u poslednje dve godine eskalira na području BiH.
"Suočavanje sa problemom migrantske krize pokazalo je slabost institucionalnih kapaciteta i regionalne saradnje. Ako imamo činjenicu da migranti na područje ovog regiona dolaze sa teriotorije EU, onda je jasno da fokus ovog pitanja ne može biti samo na neposrednoj granici EU i BiH", ukazao je Džaferović.
Kaže da BiH očekuje od EU da pruži podršku institucijama BiH kako bi se efikasno odgovorilo na sve izaozove koje donosi migrantska kriza.
Ono što dodatno pogoršava mir i stabilnost u regionu jesu organizovani kriminal i trgovina ljudima, kaže Džaferović i dodaje da je Predsedništvo BiH razmatralo pitanje saradnje sa Srbijom i Crnom Gorom u suzbijanju krijumčarenja ljudi.
Kaže da se svaka nestabilnost u regionu negativno odražava na socijalno-ekonomske prilike, a sve međudržavane nesuglasice usporavaju ekonomski razvoj regiona.
"Sa neizvešnošću zbog političke nestabilnosti značajan deo populacije mladih odlazi u zapadne zemlje koje su, s druge strane, suočene sa demografskim deficitom i nedostatkom radne snage", ukazao je Džaferović.
Dvojno državljanstvo da bi olakšalo živote građanima
Naveo je da ekonomski razvoj, migrantska kriza i sprečavanje odlaska mladih predstavljaju tri izazova za zemlje jugoistočne Evrope na kojem bi trebalo zajedno da rade.
Još jedan u nizu ciljeva, ističe, jeste unapređenje saradnje u oblasti pravosuđa i vladavine prava i dodaje da u tom kontekstu bi trebalo sve zemlje zločincima da sude podjednako, jer je, ističe, dvojno državljanstvo je uvedeno da bi olakšalo živote građanima, a ne da bi se zloupotrebljavalo.
"Imamo pojavu da su osuđenici sa dvojnim državljanstvima, u jednoj zemlji osuđeni za najteže oblike ratnih zločina, a u drugoj zemlji za ista ta dela znatno smanjuje kazna nakon čega se oslobađaju... Države moraju napraviti iskorak radi sprečavanja ove pojave kako bi svi koji su počinili krivična dela odgovarali za ta dela", ukazao je Džaferović.
On je dodao i da Zapadni Balkan nije ostvario napredak u suočavanju sa istinom o prošlosti i obnavljanju poverenja između država i različitih etničkih grupa.
Navodi da je u proteklom periodu došlo do usporavanja i kočenja pozitivih procesa kada je u pitanju taj aspekt saradnje, a na to je, ističe, uticalo i nepoštovanje presuda međunarodnih sudova, negativna i zapaljiva retorika.
Džaferović je podvukao da evropska perspektiva ostaje osnovni pokretač reformi na Zapadnom Balaknu i ukazao da su pojedine zemlje ostvarile iskorak - pristupanje Crne Gore NATO-u i potpisivanje Prespanskog sporazuma između Makedonije i Grčke.
Ocenio je da je to donelo novu energiju regionu.
"Regionalna saradnja ima velike potencijale i razvojne mogućnosti, a poslednji primer koji to pokazuje jeste izgradnja auto-puta Sarajevo-Beogad, koji je pokenut kroz zajedničku inicijativu BiH, Srbije i Turske. Iako je potekao na inicijativu ove tri zemlje, ovaj projekat imaće značaj za ceo region i šrie", podvukao je Džaferović.
Izvor:( http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... giona.html

Locked

Return to “Prethodne teze”