Savjeti i uputstva za brucoše

Podforum studenata prve godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Post Reply
MarcusTulliusCicero
Posts: 9868
Joined: Fri Feb 20, 2009 12:49 am
Contact:

Savjeti i uputstva za brucoše

Post by MarcusTulliusCicero » Sat Sep 21, 2013 3:07 pm

Šetaju dva studenta ulicom i jedan pita drugog: "Hoćemo li na kafu ili na predavanje?" Drugi student mu odgovara: "Bacit ćemo novčić. Ako ostane u zraku, idemo na predavanje." Nakon nekoliko sedmica većina studenata će se voditi principom bacanja novčića. Uzroci toga su kako nezainteresovanost i pad motivacije kod studenata, tako i zanimljivost i kvalitet predavanja. O tome se može diskutovati danima, a u nastavku je nekoliko savjeta koji će vam sigurno olakšati i ubrzati prilagođavanje fakultetu i novom načinu života. :)

[hr][/hr]

Pojmovi

Indeks – Indeks ili upisnica je legitimacijska isprava koju dobije svaki student prilikom upisa na fakultet. U indeksu pored vaših ličnih podataka upisuju se položeni ispiti i ovjeravaju se semestri i godine studija. Preporučujem da odmah kupite zaštitne korice za indeks, te da isti pažljivo čuvate jer gubitak indeksa je zaista stresan i nije jednostavna procedura za izdavanje duplikata.
Semestar – Jedna akademska godina je podijeljena na dva semestra (zimski i ljetni), kao što je školska godina podijeljena na dva polugodišta.
Ovjera semestra - Nakon što odslušate semestar isti je potrebno ovjeriti u Studentskoj službi, a o čemu ćete na vrijeme biti obavješteni.
Parcijala - Parcijale ili semestralni testovi omogućavaju kontinuirano sakupljanje bodova i polaganje ispitne materije u dijelovima, što je velika olakšica.
Skripta - Skripte ili pomoćni materijali za pripremu ispita su bilješke sa predavanja ili skraćene verzije udžbenika. Prije korištenje neke skripte razgovarajte se sa kolegama, uporedite zvaničnu literaturu sa skriptom, kako biste što bolje spremili ispitno gradivo. Sve pomoćne materijale za pripremu ispita možete pronaći u našoj skriptarnici na: www.studomat.ba/skriptarnica

[hr][/hr]

Predmeti

Na I godini slušat ćete 10 predmeta.

U I semestru (zimskom) slušat ćete sljedeće predmete:

1. Ekonomske osnove države i prava
2. Uvod u nauku o državi pravu
3. Državno pravni razvitak BiH
4. Sociologija
5. Institucije rimskog prava

U II semestru (ljetnom) slušat ćete sljedeće predmete:

1. Komparativna pravna historija
2. Kriminologija
3. Bosansko komparativno pravo
4. Struktura prava
5. Sociologija prava

Na prvim predavanjima ćete od predmetnih profesora dobiti potrebne informacije o literaturi, dok ćete se u predmetnim temama na našem forumu sa starijim kolegama posavjetovati kako najlakše spremiti ispit i koje pomoćne materijale za pripremu ispita vam oni preporučuju. Sve pomoćne materijale za pripremu ispita možete pronaći u našoj skriptarnici na: www.studomat.ba/skriptarnica.

[hr][/hr]

Predavanja i vježbe

Ne baš udobne drvene klupe i stolice pravit će vam društvo na sve četiri godine studija. Predavanja i vježbe odvijaju se u Sali I godine koja se nalazi na I spratu (hodnik lijevo). Na našem fakultetu ukinuti su potpisi koji su ranije bili potrebni za ovjeru semestra, tako da sa te strane prisustvo nije obavezno. Međutim, profesori mogu zahtijevati određenu prisutnost predavanjima kako biste stekli pravo izlaska na parcijale, testove, seminarske radove i druge pogodnosti ukoliko postoje.

U prvih nekoliko sedmica dočekat će vas ogromne gužve. Međutim, kako vrijeme bude prolazilo, a motivacija opadala, na predavanjima i vježbama će vas biti sve manje i manje, tako da će do kraja zimskog semestra Sala I godine bude gotovo prazna.

[hr][/hr]

Uslov za upis u II godinu studija

Da biste upisali II godinu studija potrebno je da imate 9 položenih ispita. Dakle, u II godinu studija moguće je prenijeti jedan ispit. Uslovni predmetni za upis u drugu godinu ne postoje, tj. moguće je prenijeti bilo koji predmet.

[hr][/hr]

Vezani predmeti

Predmet Državnopravni razvitak je uslov za polaganje predmeta Bosansko komparativno pravo. Dakle, tek nakon što položite ispit iz predmeta Državnopravni razvitak BiH, možete pristupiti polaganju ispita iz predmeta Bosansko komparativno pravo.

[hr][/hr]

Ispitni rokovi

U toku akademske godine imate pravo na sljedeće ispitne rokove:

- Januarsko-februarski ispitni rok (dva ispitna termina za svaki predmet)
- Junsko-julski ispitni rok (dva ispitna termina za svaki predmet)
- Septembarski ispitni rok (jedan ispitni termin za svaki predmet)

Napomena: Starije generacije studenata koji su upisani 2008/2009. godine i ranije imaju pravo na aprilski rok i dva termina u septembru, tako da vas ne zbunjuje kada te rokove ugledate na oglasnim pločama.

[hr][/hr]

Prijava ispita

Prijava ispita vrši se putem Informacionog sistema studentske službe (ISSS) www.issss.ba. Kada dobijete vaše indekse uz iste ćete dobiti i pristupne podatke (korisničko ime i lozinka) pomoću kojih pristupate sistemu.
Putem ISSS-a možete zatražiti i razna uvjerenja i potvrde. Nakon što se vaše uvjerenje ili potvrda obrade na e-mail će vam stići obavještenje. Sve što je potrebno nakon toga je da posjetite Studentsku službu i uz indeks na pokaz dobijete uvjerenje ili potvrdu.

ISSS se prethodnih godina pokazao kao veoma nestabilan i nefunkcionalan sistem i pored toga što svaki student prilikom upisa plaća 20 KM. Nerijetko se zna desiti da nestanu prijavljeni ispiti, a ako u evidenciji nema prijavljenih ispita onda ne možete pristupiti polaganju istih i nanosi vam se velika šteta. Zbog toga savjetujem da nakon što prijavite ispite uradite screenshot (kombinacija tipki na vašoj tastaturi CTRL + PRTSC, a zatim otvorite Paint ili neki drugi program slične namjene i kombinacijom tipki CTRL + V spasite vaše prijavljene ispite kao dokaz).

[hr][/hr]

Rezultati ispita

Rezultate ispita možete pratiti na našem portalu: http://studomat.ba/rubrika/pravni-fakul ... -sarajevu/.

[hr][/hr]

Čitaonica

Na Pravnom fakultetu nalaze se dvije čitaonice. Jedna se nalazi na I spratu (hodnik desno, druga vrata lijevo), dok se druga čitaonica nalazi na III spratu (hodnik lijevo, druga vrata desno). Ukoliko ste navikli da učite u tišini onda su čitaonice pravo mjesto za vas. Svaka čitaonica ima redare koji se brinu za red. Čitaonice rade ponedjeljkom od 9 do 18 sati i subotom od 10 do 16 sati. Brzo ćete naučiti da ignorišete zvuk i podrhtavanje klupa kada pored Fakulteta prođe tramvaj.

[hr][/hr]

Studentska služba

Studentska služba se nalazi u prizemlju, hodnik desno. O radu iste će vam se kazati sve nakon prve ovjere semestra.

[hr][/hr]

Kako doći do profesora i asistenata?

Na početnim predavanjima i vježbama profesori i asistenti će vam saopštiti termine konsultacija. Također, sve e-mailove profesora i asistenata možete pronaći ovdje.

[hr][/hr]

Zakoni i pravilnici

Zakone i pravilnike možete pronaći na http://studomat.ba/skriptarnica/

[hr][/hr]

Ukoliko imate dodatnih pitanja budite slobodni da ih postavite u komentarima ispod. Sretno! :d055:
Last edited by MarcusTulliusCicero on Sat Sep 21, 2013 3:15 pm, edited 1 time in total.

AdoSarajevo
Posts: 67
Joined: Wed Aug 28, 2013 11:31 pm

Savjeti i uputstva za brucoše

Post by AdoSarajevo » Sun Sep 22, 2013 2:22 am

Samo zelim da pohvalim, jako dobro objasnjeno :) Hvala.

Enushky
Posts: 2
Joined: Sat Sep 21, 2013 10:49 pm

Savjeti i uputstva za brucoše

Post by Enushky » Wed Sep 25, 2013 9:02 pm

Hvala na savjetima, ali mene zanima nesto sto nema gore niti je na ovu temu. Do kada je upis? Na drugim fakultetima je produzen do 10. oktobra, je li i kod nas? Zao mi je sto moram pitati ovako glupo pitanje, ali je stranica fakulteta ocajna pa nista bitno ne pise.

Nejra4
Posts: 3069
Joined: Wed Nov 10, 2010 11:05 pm

Savjeti i uputstva za brucoše

Post by Nejra4 » Wed Sep 25, 2013 9:17 pm

Upisati se uvijek možeš, nećeš naravno u januaru, ali možeš i poslije roka.

Enushky
Posts: 2
Joined: Sat Sep 21, 2013 10:49 pm

Savjeti i uputstva za brucoše

Post by Enushky » Wed Sep 25, 2013 10:07 pm

Hvala mnogo :) Meni su rekli nedavno na studentskoj da mogu do tridesetog pa sam se malo prepala..... Hvala jos jednom na brzom odgovoru :)
Last edited by Enushky on Wed Sep 25, 2013 10:45 pm, edited 1 time in total.

MarcusTulliusCicero
Posts: 9868
Joined: Fri Feb 20, 2009 12:49 am
Contact:

Savjeti i uputstva za brucoše

Post by MarcusTulliusCicero » Thu Sep 26, 2013 1:42 am

Imate u podforumu "događanja na fakultetu" temu za to, zbunjujete brucoše ovdje. :D

MarcusTulliusCicero
Posts: 9868
Joined: Fri Feb 20, 2009 12:49 am
Contact:

Savjeti i uputstva za brucoše

Post by MarcusTulliusCicero » Sun Sep 29, 2013 11:43 pm

Pretplatite se na našu listu i primajte obavještenja i rezultate ispita sa vaše studijske godine na e-mail adresu.
http://studomat.ba/pfsa-newsletter/

Eldar94
Posts: 3
Joined: Tue Oct 01, 2013 11:37 am

Savjeti i uputstva za brucoše

Post by Eldar94 » Tue Oct 01, 2013 11:43 am

A kad dobijamo username i lozinku da mozemo pristupit dl studiju?

Nejra4
Posts: 3069
Joined: Wed Nov 10, 2010 11:05 pm

Savjeti i uputstva za brucoše

Post by Nejra4 » Tue Oct 01, 2013 1:07 pm

Kad ti bude gotov index.

Eldar94
Posts: 3
Joined: Tue Oct 01, 2013 11:37 am

Savjeti i uputstva za brucoše

Post by Eldar94 » Tue Oct 01, 2013 1:33 pm

Jeli studenti DL-a mogu dolazit na sva predavanja kao i redovni studenti i ono sto pise prva smjena da je prva grupa jel to ostaje tako cijelu godinu :D? hvala

Post Reply

Return to “I godina”