U BiH treba organizirati više kulturnih događaja kojima se promovira kultura …

Početna Forum Debatologija Prethodne teze U BiH treba organizirati više kulturnih događaja kojima se promovira kultura …

Ova tema sadrži 3 replies, ima 4 voices. Vrijeme zadnjeg ažuriranja  Ljubicica200008 11.09.2017. u 09:40.

 • Autor
  Postovi
 • #73614

  STUDOMAT
  Administrator

  U BiH treba organizirati više kulturnih događaja kojima se promovira kultura nacionalnih manjina?

  http://vijesti.ba//clanak/373572/dani-jevrejske-kulture

  #73746

  ednaa
  Participant

  Pozdrav!
  Za ovu tezu zauzimam afirmacijski stav.Smatram da se treba promovisati kultura nacionalnih manjina jer oni ujedno najvise trpe diskriminaciju.
  Kao primjer takvog dogadjaja navela bih sljedece:
  U četvrtak uveče u prostorijama EU info centra počela je manifestacija “Minority Fest 2015″, Dani nacionalnih manjina Kantona Sarajevo.
  Do subote 19. decembra priređena su druženja, a sve u cilju boljeg upoznavanja građanstva sa pripadnicima nacionalnih manjina u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini.
  Nastupom zbora ‘Lola’ započeta manifestacija nastavila se u Galeriji novi Hram u Sarajevu, u petak i subotu 18. i 19. decembra sa dvije izložbe: “Naša svjetska baština”, kulturno-historijski spomenici i područja Mađarske pod zaštitom UNESKO-a i “Česi u BiH” umjetnika Dalibora Berana, kojom prilikom je priređen koncert mađarskog tenora Ileš Bečeia.
  U subotu je u galeriji Novi hram bila upriličena prezentacija nekih od specijaliteta kuhinja nacionalnih manjina, koje su za ovu priliku pripremili aktivisti udruženja nacionalnih manjina.
  Festival je uz pomoć Kantonalne Skupštine KS i BH Telecoma organiziralo Vijeće nacionalnih manjina Kantona Sarajevo.
  Kroz brojne aktivnosti misija manifestacije Dani nacionalnih manjina Kantona Sarajevo je omogućila različite poglede na zajedničku zbilju u Bosni i Hercegovini, prostor za propitivanje odnosa većine i manjine.
  Izvor:( http://www.tacno.net/kultura/festival-kultura-nacionalnih-manjina-kantona-sarajevo-minority-fest-2015/ )

  #73903

  FriedrichNietzsche
  Participant

  Pozdrav!
  Na temu U BiH treba organizovati više kulturnih događaja kojima se promoviše kultura nacionalnih manjina zauzimam afirmacijski stav. Bez svih nacionalnosti koje žive u BiH naša država ne bi bila ono što jeste. Kao jednonacionalna država bili bismo poput bilo koje druge države siromašni u tom smislu. Raznolikost koju posjedujemo jeste nešto čime se razlikujemo od drugih i zbog čega smo bogatiji, zbog toga je moj kriterij “Očuvanje raznolikosti”. Argument kojim ću pokušati dokazati tezu za koju se zalažem glasi “Bogatstvo u različitosti”
  BiH je u ovom smislu definitivno veoma bogata zemlja. Govorimo više jezika imamo sve najzastupljenije religije, mnogo različitih kultura koje se nadopunjuju i sve to čini našu BiH onim što jeste. Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović na poziv Svjetske mirovne konferencije (Universal Peace Federation) prisustvovao je godisnjem samitu u Seulu u Koreji gdje je u svom obracanju izmedu ostalog dodao da je u Bosni i Hercegovini žive ljudi različitih religijskih, nacionalnih i kulturoloških uvjerenja. Naglasio je da se upravo u toj različitosti krije svo bogatstvo i ljepota Bosne i Hercegovine i ta različitost ne treba da nas razdvaja, nego da je slavimo i veličamo. | Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/infoteka/u-razlicitosti-naroda-krije-se-svo-bogatstvo-i-ljepota-bih/
  Kulturne razlike su ono što Bosnu i Hercegovinu čini neizmjerno bogatom zemljom. Malo je gradova na svijetu koji u svom centru, u rasponu od 300 metara, imaju vjerske bogomolje četiri različita naroda, kao što to ima Sarajevo. Prema popisu stanovništva iz 1991.godine, glavni grad BiH imao je 259.470 Bošnjaka, 157.143 Srbina, 34.873 Hrvata, 56.470 Jugoslovena i 19.093 onih koji su se izjašnjavali kao ostali. Da bi današnja djeca upoznala stvarnu kulturnu tradiciju svoje zemlje, potrebno je veliko zalaganje svih. Na žalost, to zalaganje većinom izostaje, utopljeno u more političkih igara. Zato je potrebno da se organizuje što više kulturnih događaja kojima se promovira kultura nacionalnih manjina.
  http://www.dijaspora.nu/index.php/lat/ponesto-o-grckim-i-nasim-tragedijama-11

  #74034

  Ljubicica200008
  Participant

  Slabo mi promoviramo svoju kulturu… Manjine su posebno malo promovirane…

The topic ‘U BiH treba organizirati više kulturnih događaja kojima se promovira kultura …’ is closed to new replies.