Sarajevo treba biti uvršteno na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine?

Početna Forum Debatologija Prethodne teze Sarajevo treba biti uvršteno na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine?

Ova tema sadrži 4 replies, ima 5 voices. Vrijeme zadnjeg ažuriranja  Layla199718 18.09.2017. u 09:37.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • Autor
  Postovi
 • #74045

  STUDOMAT
  Administrator

  Sarajevo treba biti uvršteno na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine?

  http://miruhbosne.com/?p=38808

  #74150

  ednaa
  Participant

  Pozdrav.
  Za ovu tezu zauzimam negacijski stav jer smatram da Sarajevo ne bi trebalo da bude uvrsteno u UNESCOvu listu Svjetske kulturne bastine.
  Zasto?
  Kao sto je i sam gradonacelnik izjavio,to je samo obmana javnosti.
  Hadžibajrić: Pokušaj uvrštavanja Sarajeva na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine je obmana javnosti
  Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki povodom njegove nedavne najave o formiranju radne grupe na nivou Gradske uprave koja će raditi na ispunjavanju svih neophodnih preduslova za uvrštavanje Sarajeva na UNESCO-vu Listu svjetske baštine.
  Hadžibajrić tvrdi da je u pitanju najobičnija obmana javnosti i da joj ne prethodi nikakva priprema niti ozbiljna procjena mogućnosti i potreba pokretanja takvog postupka, kao ni znanje o njegovom vođenju.
  Hadžibajrić je ukazao na neminovnost uključenja Općine Stari Grad u ovaj proces, kako zbog zakonske regulative, tako i zbog činjenice da se na prostoru ove općine nalazi 68 nacionalnih spomenika.
  “Cjeline koje su statutarno zaštićene i koje definiraju historijski urbani krajolik Sarajeva nalaze se na prostoru Općine Stari Grad i one mogu biti predmet razmatranja za nominaciju na Listu svjetske baštine, a Vi od Općine Stari Grad niste tražili ni stav. Nemam ništa protiv osnivanja tima koji će raditi na realizaciji ove ideje, ali imam protiv zaobilaženja ove lokalne zajednice u tako važnim pitanjima i to nećemo dozvoliti. Imamo primjer Tašlihana gdje su nam oduzete sve nadležnosti i gdje smo dovedeni u situaciju da ne možemo spriječiti donošenje nerealnih odluka i tako nešto više nećemo dozvoliti”, navodi se, između ostalog, u pismu.
  Hadžibajrić je podsjetio na ranije usvojen akt Grada Sarajevo o izgradnji novih objekata i prenamjeni prostora Bijele tabije te se zapitao kako gradonačelnik najavljuje zahvate koji su u cijelosti suprotni odredbama odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i praksi za koju se zalaže Centar za svjetsku baštinu.
  “Imajući u vidu navedeno, postavljam pitanje da li bismo iz pompezne najave o pokretanju upisa gradske cjeline Sarajeva na Listu svjetske baštine mogli razumjeti da smatrate da Sarajevo može biti upisano na Listu svjetske baštine bez Bijele tabije, bez Tašlihana i Gazi Husrev-begovog bezistana, a možda i bez Čaršije i mahala”, stoji u pismu.
  Navodi da od gradonačelnika i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika očekuje da u svim budućim aktivnostima koje su direktno ili indirektno vezane za naslijeđe na području općine Stari Grad imaju u vidu da je Općina Stari Grad nezaobilazni činitelj njihovog oblikovanja.
  Izvor:( https://www.klix.ba/vijesti/bih/hadzibajric-pokusaj-uvrstavanja-sarajeva-na-unesco-vu-listu-svjetske-kulturne-bastine-je-obmana-javnosti/170913043 )

  #74216

  Esma_pjesma62
  Participant

  Kolegice Edna, Hadžibajrić je načelnik Općine Stari grad i NIJE gradonačelnik Sarajeva. Gradonačelnik Sarajeva – Abdulah Skaka nije NIKADA izjavio da se radi o obmani javnosti. Gradonačelnik upravo tvrdi da TREBA Sarajevo uvrstiti na listu i gradska uprava radi na tome.

  #74221

  Majda2267
  Participant

  Mislim da sarajevo treba biti uvršteno bez obzira šta tvrdili neki nezadovoljni pojedinci. Hadžibajrić je ljut jer ga nisu pitali ali nije svoj stav utemeljio na nekim objektivnim razlozima da ne treba uvrstiti Sarajevo. Dakle, ne postoje objektivni razlozi za nuvrštavanje Sarajeva

  #74222

  Layla199718
  Participant

  Ja se ipak slažem sa Ednom… Ako je većina spomenika na području općine stari garad onda mora i taj načelnik biti uključen u proces pripreme za aplikaciju za stavljanje sarajeva na unesco listu…

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)

The topic ‘Sarajevo treba biti uvršteno na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine?’ is closed to new replies.