Društveno odgovoran rad treba uvesti kao kaznu za počinitelje vršnjačkog …

Početna Forum Debatologija Prethodne teze Društveno odgovoran rad treba uvesti kao kaznu za počinitelje vršnjačkog …

Ova tema sadrži 5 replies, ima 6 voices. Vrijeme zadnjeg ažuriranja  Layla199718 18.09.2017. u 09:38.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
 • Autor
  Postovi
 • #74044

  STUDOMAT
  Administrator
  #74171

  ednaa
  Participant

  Pozdrav.
  Branim negacijski stav jer smatram da jedino novcana kazna moze biti adekvatna za nasilnike.
  Kriterj:Stop vrsnjackom nasilju.
  Argument:Novcane kazne za nasilnike
  Potkrepa 1:
  Roditelji čija deca budu učestvovala u vršnjačkom nasilju ili bežala sa časova moraće da plate kazne od 5.000 do 100.000 dinara, predviđa Nacrt zakona o osnovama obrazovanja.
  Od 5.000 pa do 100.000 dinara roditelj će morati da plati ako ne upiše dete u predškolski program ili ako dete ne ide u školu. Po džepu roditelja ići će i ako ne prijave u roku od 48 sati da dete ne može da dođe na nastavu. Imaju rok od osam dana da opravdavaju njegov izostanak. Kazna ih čeka ako i sami prekrše pravila ponašanja koje postavlja ustanova.
  Ako dete načini neki od težih prekršaja discipline u školi, roditelji će morati na sud – da odgovaraju prekršajno ili krivično.
  Od 30.000 do 100.000 dinara, roditelje će koštati ako njihovo dete maltretira vršnjake – ako udari, vređa, omalovažava ili ugrožava zdravlje vršnjaka. Kazna ih čeka i ako njihovo dete narušava ugled i čast drugog učenika ili nastavnika.
  Pooštrene su kazne i za direktore, a prvi put novčano će biti kažnjeni sekretari škola koji ne budu savesno obavljali svoj posao. Njih čeka “račun” od 5.000 do 100.000 dinara, pišu Novosti.
  Finansiranja prema broju učenika
  Jedna od najvećih novina zakona biće uvođenje finansiranja ustanova “po glavi” učenika. Ovaj model primenjivaće se od školske 2020/21. godine.
  I ranije je bilo pokušaja da se uvede plaćanje prema broju učenika, pa je 2011. godine i započet pilot-projekat, a plan Ministarstva prosvete bio je da od školske 2014/15. ovo postane model finansiranja svih škola u zemlji. Od tog plana se odustalo, jer nije napravljena racionalna mreža škola, što je preduslov za ovakvo finansiranje.
  Vreme koje đaci provode u školi više se neće meriti školskim časovima, nego satima. U njihov radni dan računaće se obavezni i izborni časovi, vannastavne aktivnosti… Na osnovu ukupne satnice, određivaće se opterećenost. Đaci će moći da osnivaju učeničke zadruge, u okviru kojih će moći da se oprobaju u preduzetništvu.
  Izvor:( http://www.radiodunav.com/novi-zakon-za-vrsnjacko-nasilje-u-skolama-roditelji-ce-placati-kazne/ )

  #74215

  Esma_pjesma62
  Participant

  Ma kakav novac. Novac za kaznu će im dati roditelji jer su počinitelji vršnjačkog nasilja uglavnom maloljetne osobe koje ne rade. Ovako, zasuči rukave ako si nekome nešto loše učinio!

  #74218

  Ljubicica200008
  Participant

  Rad je stvorio čovjeka, a nerad bahate tatine sinove i kćeri!

  #74220

  Majda2267
  Participant

  Ja sam isto protiv novčanih kazni. Roditelji ne mogu utjecati na nasilnike jer da su mogli biti pozitivan utjecaj, bili bi :-) Ovako se slažem da trebaju da zasuču rukave i vide da u životu nije sve med i mlijeko i ono što nam najmanje treba jeste da nam neka osoba dodatno bezrazložno zagorčava život.

  #74223

  Layla199718
  Participant

  Ja mislim da treba i jedno i drugo. I kazne za roditelje i za počinitelje a vala i za škole u kojima se nasilje dešava a ne čine ništa da ga spriječe.

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)

The topic ‘Društveno odgovoran rad treba uvesti kao kaznu za počinitelje vršnjačkog …’ is closed to new replies.