Finansijske zamke u studentskom životu: Šta izbjegavati da ne biste završili u dugovima

Studentski finansijski savjetnik donosi savjete šta izbjegavati da ne biste završili u dugovima za vrijeme studija.


male student studying computer

Studiranje donosi mnoge izazove, a jedan od najvećih je svakako upravljanje studentskim finansijama i džeparcem. Mnogi studenti po prvi put samostalno upravljaju svojim novcem, a bez iskustva i znanja, lako je upasti u finansijske zamke. Kako biste izbjegli duge i finansijske stresove, važno je prepoznati i izbjeći česte zamke.

Improvizacija

Jedna od najvećih grešaka koju studenti čine je neplaniranje, nepraćenje svojih troškova i improvizacija. Postavljanjem mjesečnog budžeta i pridržavanjem istog, možete izbjeći nepotrebne troškove i osigurati da vaš novac traje.

with mouth eyes wide open hand chin piggy bank concept

Protegni se koliko ti je dug jorgan

Društveni pritisci mogu biti jaki, a svi želimo povremeno uživati u izlascima, putovanjima i drugim aktivnostima. Međutim, važno je živjeti unutar svojih mogućnosti i izbjegavati trošenje novca koji nemate.

U tome vam može pomoći UniCredit paket računa za studente koji možete otvoriti i koristiti BESPLATNO sve dok ste student, a u sklopu paketa dobijete i super aplikaciju koja će vam uštediti vrijeme, ali i pomoći da pratite troškove koji se mogu sortirati po kategorijama.

young girl student smiling against university cute girl student holds folders notebooks mobile phone reads messages learning education

Neiskorištavanje studentskih popusta

Studenti često imaju pristup brojnim popustima, bilo da je riječ o prijevozu, hrani, knjigama ili zabavi. Uvijek pitajte i provjeravajte mogućnosti za studentske popuste.

Nepotrebno kupovanje udžbenika

Prije nego što potrošite stotine konvertibilnih maraka na nove udžbenike, provjerite druge opcije. Posudite od prijatelja, provjerite biblioteke ili potražite polovne udžbenike. Polovne udžbenike možete uvijek pronaći kod starijih kolega, potražite ih na studentskim grupama na društvenim mrežama.

young woman studying library

Ignorisanje dugova

Ako se nađete u situaciji da imate dug, najgore što možete učiniti je ignorisati ga. Komunicirajte s bankom, dogovorite plan otplate i budite proaktivni. Ignorisanje dugova će vam samo stvoriti dodatne troškove, ali i stres koji u konačnici može utjecati na vaš akademski uspjeh i kvalitet studentskog života.

Ključ uspješnog upravljanja finansijama tokom studiranja su svijest i disciplina. Edukujte se o osnovama finansija, postavite budžet, pratite svoje troškove i izbjegavajte nepotrebne dugove. Na taj način možete uživati u studentskim danima bez brige o finansijskim problemima.