Fakultet kupio Land rover i luksuznu jahtu: Tvrde da su im potrebni zbog istraživanja

Sa fakultete tvrde da im treba za istraživanja.


jahta
Foto: Grginic-mirakul.hr

Zagrebački Geodetski fakultet je novcem iz EU fondova prije dvije godine kupio jahtu, doznaje Telegram. Isti fakultet je 2019. nabavio Land Rover Discovery za, kako kažu, terenska istraživanja. Telegram je prošle sedmice otkrio da taj luksuzni auto u privatne svrhe vozi profesor Boško Pribičević.

Jahta koju je Geodetski faks kupio je Mirakul 30, a proizveo ju je domaći brodograditelj Grginich jahte d.o.o. Fakultet je 2021. kupio taj brod za 598.750 kuna u sklopu Europskog projekta koji vodi profesor Pribičević. Naknadno su za još 195.000 kuna izvršili izmjene kako bi na jahtu dodali mobilnu opremu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Na internetskoj stranici proizvođača broda stoji da je “Mirakul 30 jedan od najboljih u klasi plovila za višednevna porodična krstarenja, charter, sport i rekreaciju”. Almin Đapo, dekan Geodetskog fakulteta, rekao je za Telegram da ga oni koriste za terenske mjerne kampanje širom Jadrana.

Samo se jedna firma javila na konkurs

Na konkurs Geodetskog fakulteta otvoren u maju 2021., baš kao i za automobile 2020., javio se samo jedan ponuđač. Telegram navodi da je Fakultet u konkursu naveo detaljne uvjete te da traži “radno plovilo – platformu”.

To plovilo je, prema konkursu, moralo biti novo, obavezno u bijeloj boji i nekorišteno te je moralo imati “hardtop s pomičnim krovom”. Također, vrlo su precizno napisali da plovilo treba biti dugačko 9.20 metara, široko 3.03 metra i visoko 3.25 metara. Vrijednost nabave propisali su na iznos od 480.000 kuna bez PDV-a.

Grginich jahte d.o.o. je jedina firma koja se javila na konkurs. Ponudila im je svoj brod Mirakul 30 koji dimenzijama u milimetar odgovara zahtjevima Fakulteta jer je dugačak 9.20 metara i širok 3.03 metra. Također, brod se poklapa i sa svim ostalim detaljima iz konkursa.

Tvrtka je dala ponudu tek 1000 kuna nižu od propisanog minimuma, piše Telegram. Geodetski fakultet ju je prihvatio i za ukupno 598.750 kuna s PDV-om kupio jahtu koja se reklamira kao jahta za rekreaciju i porodična krstarenja.

Jahtu nabavili u okviru EU projekta

Fakultet je brod nabavio u sklopu EU projekta “HIDROLAB – Integrirani hidrografski sustav za održivi razvoj morskog ekosustava”, ukupne vrijednosti 7.5 miliona kuna. Radi se o projektu koji se finansira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a osvojili su ga 2019. na konkursu Ulaganje u znanost i inovacije Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na tom projektu je Geodetskom fakultetu partner Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Oni zajedno na karte mapiraju “obalna i pridnena morska staništa na području Jadranskog mora kako bi povećali dostupnost podataka o morskoj bioraznolikosti”. Telegram navodi da je zanimljiv podatak kako Institut već posjeduje dva istraživačka broda – Naviculu i Bios Dva.

Dekan Đapo rekao je Telegramu da je nabavljanje još jednog plovila bilo nužno. Navodi da su brod nabavili zbog “čestog korištenja u sklopu istraživanja na projektu HIDROLAB”. Navodi da će se jahta koristiti i na još jednom sličnom EU projektu.