Fakultet koji ima najviše studenata na Univerzitetu u Zenici nema svoju zgradu

Univerzitet u Zenici ima problema sa prostornim kapacitetom.


unze

Univerzitet u Zenici jedini na području Zeničko-dobojskog trenutno proizvodi kadrove koji su konkuretni na tržištu rada što je dijelom rezultat pokretanja novih, atraktivnijih studijskih programa.

Opredjeljenost menadžmenta je jačanje Univerziteta, a jedna od pretpostavki za to je i širenje prostornih kapaciteta, koji uveliko limitiraju razvoj ove ustanove.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Interesa za upis na osam fakulteta Zeničkog univerziteta ne manjka, pa tako posljednje dvije godine već na prvom upisnom roku bude popunjeno oko 90 posto kapaciteta. Jedan od traženijih je Politehnički fakultet. Međutim, više od 500 studenata na tri studijska odsjeka i dalje nastavu pohađa u zgradi Mašinskog fakulteta, reklo bi se, dva fakulteta pod jednim krovom.

 – Politehnički fakultet, kao fakultet koji ima najviše studenata na UNZE, to je najveći fakultet, nema svoju zgradu. Ono što očekujemo da se menadžment Univerziteta i rukovodstvo ZDK zapita kako da obezbijedi zgradu i uslove da Politehnički fakultet još više raste, rekao je prof.dr. Samir Lemeš, prodekan za naučno-istraživački rad Politehničkog fakulteta UNZE.

Infrastruktura, konkretnije nedostatak adekvatnog radnog prostora, jedan je od problema sa kojim se novi menadžement Univerziteta suočava. Decenijska ideja je da svi fakulteti budu na jednom mjestu čime bi se zaokružio univerzitetski kampus.

 – Tačno je da je najveći priporitet da izgradimo jednu zgradu u kojoj bi bili smješteni Politehnički i Mašinski fakultet zajedno. Postoji ideja da bi nastavno osoblje sa Filozofskog fakulteta doveli u postojeću zgradu Mašinskog fakulteta. Ogroman problem imamo sa izvođenjem nastave na Medicinskom fakultetu, imamo potrebe da se upisuju strani studenti, ali nemamo uslova za to, pojašnjava rektor UNZE prof.dr. Jusuf Duraković.

Za to je potreban novac, a rješenje se nazire u javno-privatnom partnerstvu kroz koje bi se trebao graditi i sportsko-rekreativni centar sa fiskulturnim salama i olimpijskim bazenom. Isti model primjenio bi se i za zgradu Politehničkog fakulteta.

 – Ja očekujem da od Univerziteta u Zenici dobijem idejno riješenje zgrade Politehničkog fakulteta u Zenici i taj projekat možemo kandidirati za katalog projekata javno-privatnog partnerstva koji objavljuje resorno Ministarstvo privrede, kaže Spahija Kozlić, ministar za nauku, obrazovanje, kulturu i sport ZDK.

Dobra vijest je i da će postojeće, dotrajale zgrade dobiti novi izgled kroz projekat energetske efikasnosti.

 – U okviru njega pet objekata na UIniverzitetu će biti rekonstruisano ove godine. Treba krenuti Metalurško-tehnološkog, Filozofskog, Mašinskog, a iduće godine još dva projekta zgrada rektorata i zgrada čitaonice Univerziteta, dodaje Kozlić, piše Federalna.ba.

Zeničko-dobojski kantona je jedan od rijetkih u kojem nema privatnih fakulteta i univerziteta. Upravo je to razlog što osnivač i menadžment Univerziteta ozbiljno moraju poraditi na razvoju ovog najmlađeg bosanskohercegovačkog javnog univerziteta.