Emotivno pismo Lani Pudar: Nestvarna kao bajka, ti si naš ambasador ljubavi

"Lano, ti si Bosna. Molim te ostani Bosna! Vrati nam vjeru u bajke, vrati nas u sretno djetinjstvo i povedi nas u ljepšu budućnost."


lana pudar 1

U nastavku vam prenosimo emotivno pismo posvećeno najboljoj bosanskohercegovačkoj plivačici Lani Pudar.

Draga moja curice,

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Pretpostavljam da nikada nećeś pročitati ovo pismo, ali želja da ga napišem rasla je u mojim venama prijeteći da prsne u hiljade crvenih zrnaca sreće, sreće što te imamo. Znam da sada svi pričaju o tebi. U svim novinama je tvoj uspjeh odštampan i u svim medijima te slave. Možda neki ne.

Ja neću pisati o tvom uspjehu, šta bih mogla novo i reći? Reći ću samo: hvala ti, curice naša, što nam vraćaš vjeru u ljude. Što se nisi prodala za eure već živiš svoj san koji se ničim ne može platiti. Ja ne bih sada ni o našim političarima – oni su samo tamna mrlja u ovoj svijetloj zemlji.

A ti, ti si ambasador ljubavi. Tako nestvarna kao bajka. Bosanska bajka koju pišeš svojim osmijehom, svojim uspjehom i lijepim vaspitanjem. Ponekad se pitam, da li stvarno postojiš ili to moja mašta radi?

Ti si naš konzul bratstva i jedinstva.

Kada dođe vrijeme kvalifikacija za evropsko ili svjetsko prvenstvo u fudbalu, ja sam sretna kada se Bosna ne plasira. Baš tako. Izgleda čudno, možda egoistično ali ja stvarno ne mogu podnijeti da u Bosni jedan dio njenog naroda ne navija za svoju zemlju. I onda se vihore zastave protivnika, pišu se neprijateljske parole da ja budem bolesna… ali stvarno budem bačena na dno tamno i oštro…

Pa, Bože moj, otkud toliko mržnje prema sunarodniku svom?

A onda si ti, lutko mala, došla na scenu. I izgleda da uspijevaš da uliješ ljubav u srce ove zemlje. Hvala ti. Hvala tvojim roditeljima na takvom odgoju djevojčice.

Lano, ti si Bosna. Molim te ostani Bosna!

Vrati nam vjeru u bajke, vrati nas u sretno djetinjstvo i povedi nas u ljepšu budućnost.

Beč, 18. august 2022.

Autorica pisma je Minka Ćemalović. Rođena je 1964. godine u Loznici. Odrasla je i obrazovala se u Zvorniku. Od 1992. godine živi i radi u Austriji, a trenutno je u Beču, prenosi Mojabihoslobodjenje.ba.