Elektrotehnički fakultet u Banjoj Luci kupuje dron vrijedan 100.000 KM

Fakultet trenutno prikuplja ponude za kupovinu drona, a njegova cijena će biti oko 100.000 KM i finansirat će se u sklopu projekta Norbotech, novcem norveške vlade.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Elektrotehnički fakultet u Banjoj Luci uskoro bi trebao kupiti dron, bespilotnu letjelicu, potvrdio je za portal Klix.ba profesor sa tog fakulteta Petar Marić.

Advertisements

Fakultet trenutno prikuplja ponude za kupovinu drona, a njegova cijena će biti oko 100.000 KM i finansirat će se u sklopu projekta Norbotech, novcem norveške vlade.

– Nabavka drona je samo dio projekta koji radimo sa Norvežanima. Zapravo to je donacija Ministarstva vanjskih poslova Norveške, koje je predviđena za jačanje kapaciteta Univerziteta u Banjoj Luci. Projekat je ciljano takav da pomogne da mijenjamo naše nastavne planove i programe da više budu okrenuti praksi i s druge strane da pokrenemo neke eksplicitnije forme saradnje sa okruženjem. U tom kontekstu se nabavlja i ovaj dron, objašnjava profesor Marić.

Profesor objašnjava da je ovakva letjelica vrlo aktuelna i popularna u svijetu, ne u smislu pomodarstva, već u smislu raznih mogućnosti njene primjene.

Dron se može koristiti u razne svrhe i pomoći u mnogim oblastima kada treba snimiti nepristupačna područja, a na njega se također mogu postaviti i razne aplikacije, u zavisnosti za šta će služiti.

– Gdje god su neka dugotrajna ispitivanja, gdje je nepristupačno ili opasno za čovjeka, ova letjelica može pomoći. Osnovna namjena je da ona na sebi nosi senzore, prije svega kameru, i suština je da ona šalje informaciju, da imate sliku toga šta se događa dok ona leti. Naravno, mogu postojati i neki drugi senzori na njoj. U principu te letjelice nisu predviđene za prijenos nekog tereta, kaže profesor.

Advertisements

Objašnjava kako će se dron moći primjenjivati u raznim oblastima, među njima i u poljoprivredi, energetici i slično.

– Recimo u energetici ako imate vodove negdje u šumama, na nepristupačnim terenima zimi, a nastao je kvar, onda jednostavno pošaljete dron, vidite gdje je kvar i tek onda šaljete ekipu na teren. Ljudi na taj način neće lutati nekoliko kilometara i tražiti, nego će znati tačno gdje idu otkloniti kvar. Ona se može koristit u slučaju nezgode u kanjonima, gdje ne možete lako sići, a trebate provjriti ima li povrijeđenih ljudi, može se koristiti za snimanje zemljišta…, objašnjava Marić.

U skladu sa svim tim mogućnostima Banjalučki univerzitet, odnosno Elektrotehnički fakultet bi dron ponudio okruženju za razne namjene.

– Pri tome ne mislimo da je formalno iznajmljujemo, to nam nije prvi cilj. Letjelica može u zraku biti pola sata, pa i više, zavisi od baterije i zavisi kakva je. Njen domet je negdje do 20 ili 30 kilometara. Može se voditi po GPS sistemu, ne mora biti direktne vidljivosti između čovjeka i drona… Zavisi kakve senzore ćemo staviti na nju, zavisi šta će se pretraživati, u skladu s tim trebamo razviti i prilagoditi softver drona. Naša namjera je da je obogaćujemo tako da u jednom momentu može nositi jednu grupu senzora, a u drugom drugu, navodi profesor Marić.

Između ostalog, letjelica će se moći koristiti za geosnimanja te razna druge namjene.

(Klix.ba)