Istraživanje: Elektrošokovima do boljeg znanja matematike?

Evo praktičnog rješenja za sve koji muku muče sa diferencijalnim jednačinama, funkcijama, matricama... i osjećaju se nedovoljno "sprženo". Britanski su neurolozi otkrili da šokovi s blagom strujom poboljšavaju matematičko zaključivanje.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

15 Oxfordskih volontera učestvovalo je u eksperimentu koji se ticao strujnih udara i znanja matematike. Dvije stvari koju većina populacije želi izbjeći pod svaku cijenu. Naime, dokazano je da sasvim blaga električna stimulacija moždanih predjela zaduženih za baratanje s brojevima i matematičku inteligenciju djeluje i više nego pozitivno. Ispitanici kojima su isporučeni elektrošokovi jačine jednog miliampera bolje su rješavali zadatake od onih kojima je isporučen placebo. I to kroz nevjerovatno dugo razdoblje – 6 mjeseci.

Advertisements

– Malo je vjerovatno da će električna stimulacija nekoga pretvoriti u Einsteina, ali definitivno će pomoći nekim ljudima da se lakše nose s matematikom, riječi su Cohena Kadosha, jednog od voditelja ovog eksperimenta.

Pokusnim studentskim kunićima dano je da nauče nekoliko simbola koji su predstavljali različite numeričke vrijednosti, a potom su im dani matematički problemi temeljeni na tim simbolima. U periodu od šest dana, nekima od studenata je isporučen placebo umjesto stvarne struje i zadatke su u prosjeku riješili lošije.

Advertisements

Ostaje nam još samo da se pitamo kada će izmisliti kape za ispite sa ugrađenim senzorima za elektrošokove… 🙂

(MojFaks.com)