Ekonomski fakultet u Sarajevu reakreditiran američkom AACSB akreditacijom

EFSA je prva i jedina AACSB akreditirana visokoškolska institucija u Bosni i Hercegovini.


Ekonomski fakultet UNSA
Ekonomski fakultet UNSA

Ekonomski fakultet u Sarajevu (EFSA) oficijelno je akreditiran institucionalnom AACSB akreditacijom, koju dodjeljuje američka akreditacijska kuća The Association to Advance Collegiate Schools of Business(www.aacsb.edu), vodeća institucija za unapređenje kvaliteta obrazovanja na globalnom nivou.

Advertisements

EFSA je prva i jedina AACSB akreditirana visokoškolska institucija u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz ove visokoškolske ustanove, koja navodi da je ovim priznanjem EFSA zadržao poziciju unutar zajednice pet posto najkvalitetnijih visokoškolskih institucija iz oblasti ekonomije i poslovanja u cijelom svijetu.

Prvi put AACSB akreditaciju EFSA je dobio 2015. godine, a reakreditaciji je prethodio petogodišnji proces unapređenja ključnih područja – obrazovanja i učenja, istraživanja te kvalitete programa/kurikuluma.

U periodu od 1. do 3. novembra, tročlani AACSB tim kojeg čine dekani renomiranih fakulteta širom svijeta, održao je finalne online sesije u završnoj fazi procesa reakreditacije sa zaposlenicima, studentima i predstavnicima poslovne zajednice. Cilj ovih sesija bio je provjera uključenosti svih ciljnih grupa u procesima ispunjavanja velikog broja standarda koji se odnose na ključna područja djelovanja visokoškolske institucije: strateški menadžment institucije i inovacije, nastavni plan i program/osiguranje ciljeva učenja, te standardi koji se odnose na sve učesnike u procesima institucije.

Advertisements

AACSB akreditacija zahtjeva kontinuiranu posvećenost dostizanju najviših standarda kvaliteta i neprekidno unapređivanje programa koje visokoškolska institucija nudi. Jednom akreditirana institucija prolazi kroz proces reakreditacije svakih pet godina kako bi se osigurala kontinuiranau posvećenost zahtjevnim AACSB standardima kvaliteta.

Standardi AACSB-a, u svijetu važe za najrigoroznije u pogledu zahtijevanog nivoa kvaliteta rada cijele institucije. Sticanje AACSB akreditacije predstavlja najviše međunarodno dostignuće za visokoškolske institucije koje nude programe iz poslovnih, ekonomskih i računovodstvenih nauka u svijetu.

Ova akreditacija je posebno značajna, jer Ekonomskom fakultetu u Sarajevu omogućava saradnju sa prestižnim institucijama izvan Bosne i Hercegovine, te predstavlja put međunarodne kvalitete i unapređivanja procesa prema svjetskim standardima.

 – U jugoistočnoj Evropi AACSB akreditaciju posjeduje samo pet fakulteta među kojima je i naš fakultet, a u širem okruženju samo po jedan fakultet u Austriji i Italiji. Svi naši sadašnji i bivši studenti, zaposlenici, te partneri, mogu biti ponosni na činjenicu da pripadamo društvu elitnih i svjetski prepoznatih ekonomskih fakulteta, sapćeno je iz Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.