EFSA o nepriznavanju diploma visokoobrazovnih institucija iz BiH u inostranstvu

Odluke o nepriznavanju diploma su čisto političko pitanje, piše EFSA.


ekonomski fakultet

Sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu osvrnuli su se o posljednjih vijestima o nepriznavanju diploma visokoobrazovanih institucija iz Bosne i Hercegovine u inostranstvu.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti:

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

“U duhu posljednjih vijesti iz oblasti visokog obrazovanja u kojem su Republika Hrvatska i Republika Slovenija izmjenama svojih Zakona o priznavanju i vrednovanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija obustavili priznavanje diploma visokoobrazovnih institucija iz Bosne i Hercegovine (sa izuzetkom diploma jednog Sveučilišta), Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA) kao jedina visokoobrazovna institucija u oblasti ekonomije i biznisa u BiH koja posjeduje akreditacije najrelevantnijih akreditacijskih kuća u svijetu naglašava važnost kreiranja responzivnog i inovativnognastavnog plana i programa koji obuhvata autonomni intelektualni i profesionalni razvoj, te da se promicanjem izvrsnosti u istraživanju doprinosi dobrobiti svih segmenata društva, a jačanjem povezanosti s poslovnom zajednicom i donosiocima politika kroz razvijanje partnerstava širom regije, održava riznicu znanja i iskustava kontinuirano relevantnom i izvan granica Bosne i Hercegovine.

Može se vjerovati da su odluke o nepriznavanju diploma čisto političko pitanje, ali je vrlo vjerovatno da može postati i zvaničan stav Evropskih i međunarodnih nadležnih agencija i institucija. U obrazloženju vlasti ove dvije države stoji da “u državi sticanja visokoškolske kvalifikacije nije razvijen jasan, pouzdan i usporediv nacionalni kvalifikacijski okvir”. Situacija u ovom segment je veoma ozbiljna i može biti pogubna za cjelokupni visokoobrazovni sistem u Bosni i Hercegovini. U cijelom sistemu su evidentni problemi. Iz godine u godinu smanjuje se broj studenata na javnim univerzitetima zbog promjena u demografskoj slici ali i zbog sve veće pojave nelojalne konkurencije – privatnih univerziteta čiji rad niko ne nadgleda, niti potpadaju pod ista zakonska rješenja kao javni univerziteti.

Veoma često slušamo o kupovini diploma, zatim plagijarizam o kojem se ne govori tako glasno, izražena akademska korupcija, protekcionizam, različito trgovanje uticajima vezanim za izbor i napredovanje nastavnog osoblja. Tu je i nedostatak adekvatne evidencije intelektualnog doprinosa na nivou države (poput crosbi u Hrvatskoj), nedostatak ozbiljnog naučnog rada na nivou ustanova ili cijele BiH, slaba povezanost institucija i konkurentski pogled na naučna istraživanja, te mala ulaganja u sve segmente razvoja visokog obrazovanja.

EFSA (EFSA ovdje znači kolektiv – ljudi, profesionalci, nastavnici i administracija) je još prije 20-tak godina uvidio važnost međunarodne prepoznatljivosti institucije i programa. Svoje napore usmjerio je na ispunjavanje veoma strogih, ali jasnih i mjerljivih zahtjeva izvrsnosti kvaliteta. Bio je prva visokoškolska obrazovna ustanova u BiH koja je zaslužila certifikat za ISO standard kvalitete u visokom obrazovanju, a stekao je i nacionalnu akreditaciju od Austrijske agencije za osiguranje kvalitete (AQA). EFSA je posebno ponosan na svoju usmjerenost i posvećenost izvrsnosti što potvrđuju činjenice da od 2012. godine EFSA posjeduje EFMDBachelor programsku akreditaciju najznačajnije evropske akreditacijske kuće EFMD, a od 2015. posjeduje i institucionalnu akreditaciju najstarije američke akreditacijske kuće AACSB.

EFSA je institucija posvećena unapređenju kvaliteta obrazovnog sistema. Postizanje akreditacije nosi višestruke koristi za sam akademski program, njegove polaznike i nastavnike, ali i za instituciju u cjelini u kontekstu međunarodne prepoznatljivosti, visoke kvalitete programa i pozicioniranja institucije na globalnoj mapi obrazovanja u oblasti.”

O (NE)PRIZNAVANJU DIPLOMA VISOKOOBRAZOVNIH INSTITUCIJA IZ BOSNE I HERCEGOVINE U SUSJEDSTVU

U duhu posljednjih vijesti…

Objavljuje Ekonomski fakultet Univerziteta u SarajevuPonedjeljak, 20. ožujka 2023.