DW: Mladi u Evropi bez posla i perspektive

7,5 milijuna mladih u Europi je bez posla ili izučenog zanata, pokazuju rezultati jedne nove studije. Skupi europski programi za zapošljavanje do sada to nisu mogli promijeniti. U čemu je problem?


Ilustracija; Foto: DW
Ilustracija; Foto: DW

7,5 milijuna mladih u Europi je bez posla ili izučenog zanata, pokazuju rezultati jedne nove studije. Skupi europski programi za zapošljavanje do sada to nisu mogli promijeniti. U čemu je problem?

Advertisements

Švicarska ima gotovo osam milijuna stanovnika. Gotovo isto toliko mladih u Europi ne može pronaći posao ili mjesto za izučavanje zanata.

Ovaj alarmantni podatak je rezultat studije „Nezaposlenost mladih u Europi“ koju je Centar za europska ekonomska istraživanja (ZEW) uradio po nalogu zaklade Robert-Bosch. U 2012. godini je bez posla i kvalifikacija bio svaki drugi mladi Španjolac.

Slično je i u Grčkoj, piše Deutsche Welle. Ingrid Hamm, direktorica Zaklade kaže da su takvi podaci alarmantni.

– Možemo reći da imamo jednu čitavu „izgubljenu generaciju“. Stručnjaci znaju da takvi ožiljci u ranijoj poslovnoj karijeri ostaju dugo zabilježeni te da te osobe i kasnije osjećaju posljedice, kaže Hamm.

Razlog leži u strukturama

Mnogo je razloga za visoku nezaposlenost mladih koji se ne mogu samo tražiti u gospodarskoj krizi.

– Nezaposlenost mladih nije ništa novo. To je strukturalni problem. To je postojalo i prije deset godina, kaže stručnjak ZEW-a za tržište rada, Holger Bonin.

Zemlje poput Italije, Grčke, Španjolske i Portugala su uvijek bile pogođene tim problemom. Prema rezultatima studije, razlog za to je u velikom broju prekida školovanja i u sustavu obrazovanja koji se ne orjentira prema potrebama tržišta rada kao i mnogim sukobima poduzeća i sindikata.

Stručnjaci smatraju da u obrazovnom sustavu postoji dosta nedostataka. U Italiji npr. od 1995. godine nisu povećavani izdaci za školski sustav, no što nije slučaj s ostalim europskim zemljama. U Španjolskoj svaka peta mlađa osoba ne završi srednju školu. S druge strane je povećan broj mladih koji su završili fakultet. Naime, svaka druga osoba završava školovanje s fakultetskom diplomom.

Vozač taksija s fakultetskom diplomom

Advertisements

Zbog nedostatka kvalifikacija se povećava rizik od nezaposlenosti. Bonin kaže da se takav školski sustav ne osvrće na potrebe poduzeća što je velika opasnost.

– Imamo sve veći broj osoba koje završe fakultet bez da za njih postoji radno mjesto, kaže Bonin i dodaje da u najboljem slučaju to vodi do toga da takve osobe rade nisko plaćene poslove, a jedna od posljedica je da osobe sa fakultetskom diplomom naprimjer voze taksi.

Više od polovice radno sposobnih mladih ljudi u Španjolskoj, Italiji i Portugalu, koji su mlađi od 25 godina, 2012. godine su imali ograničene radne ugovore. U Španjolskoj se trenutno otvaraju centri za dualni školski sustav po uzoru na Njemačku. Riječ je o sustavu u kojem mladi istovremeno pohađaju školu i rade. Rainer Sontowski, sekretar u njemačkom ministarstvu gospodarstva smatra da je Njemačka obavezna savjetima pomoći europskim susjedima u provedbi njihovih reformi tržišta rada.

– Ako u usporedbi s njima, nama ide dobro, ne možemo ostati hladnokrvi prema problemima u drugim europskim zemljama, rekao je Sontowski.

Stručnjaci traže i veći angažman sindikata. Stručnjak ZEW-a Bonin kaže da je dobro izučavanje zanata u jednom poduzeću skupo. U Njemačkoj mladi, koji izučavaju zanat u nekoj firmi, preuzimaju dio troškova. Inače, za vrijeme te obuke su slabo plaćeni. Takav sustav podržavaju njemački sindikati, dok u europskim zemljama na njenom jugu postoji veliko protivljenje prihvaćanja malih početnih plaća.

Stručnjaci smatraju da željene rezultate neće dati ni pokušaj Europske komisije da tzv. „jamstvom za mlade“ savlada nezaposlenost mladih na jugu Europe. Konceptom je predviđeno da osobe mlađe od 25 godina nakon četveromjesečnog bezuspješnog traženja trebaju dobiti posao, mjesto u nekoj firmi za izučavanje zanata ili prakse u nekom poduzeću. Za taj projekt je Europska komisija planirala 21 milijardu eura.

– Mjere o otvaranju novih radnih mjesta i državna mjesta za izučavanje zanata na osnovu dosadašnjeg iskustva nisu jak most na tržištu rada, kaže predsjednik ZEW-a Clemens Fuest.

– Države bi se ciljano trebale usredotočiti na to kako dokvalificirati mlade koji nisu završili srednju školu, kaže Fuest. Osim toga se mora poboljšati kvaliteta savjetovanja i posredovanja u zapošljavanju.

Kratkoročno je sada važno mlade ljude bolje informirati o pronalaženju posla u inozemstvu, motivirati ih i pomoći kod prvih koraka. Zakonski preduvjeti za poslovnu mobilnost unutar EU-a su stvoreni. Međutim, kao i ranije postoji veliki broj praktičnih prepreka, kao što je nepoznavanje stranih jezika što mladima otežava zapošljavanje izvan granica domovine, navode stručnjaci ZEW-a. Holger Bonin zbog toga zahtjeva bolju razmjenu informacija unutar EU-a.

– Iako poduzimamo velike napore i ako živimo u vrijeme interneta još uvijek nemamo transparentno europsko tržište rada i posredovanja prilikom zapošljavanja. To još uvijek ne funkcionira kako treba, kaže Bonin.

(dw.de)