Dvije sestre, Anđela i Milica među najboljim studentima u državi

Bez obzira što se radi o izuzetnim studenticama, nije uobičajeno da u isto vrijeme dvije stipendije dobije ista porodica.


vanja udovicic sestre vlasotince
Foto: Jugmedia.rs

Nedavno je Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta i predsednik Fonda za mlade talente Republike Srbije, uručio ugovore o stipendiranju najboljim studentima Univerziteta u Nišu.

U narednim danima ministar će dodijeliti plakete „Dositeja“ i potpisivati ugovore o stipendiranju sa najuspješnijim studentima iz cijele Srbije. Zanimljivo da su se među najboljim niškim studentima našle i sestre Milica i Anđela Mitić iz sela Stajkovca.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Sestre Mitić su prethodno završile Gimnaziju „Stevan Jakovljević“ u Vlasotincu i to obje kao đaci generacije. Bez obzira što se radi o izuzetnim studenticama, nije uobičajeno da u isto vrijeme dvije stipendije dobije ista porodica.

Fond za mlade talente svake godine dodjeljuje stipendiju „Dositeja“ studentima završnih godina na osnovnim i master studijama sa najvišom prosječnom ocjenom u Srbiji. Milica Mitić je nagrađena kao student Medicinskog fakulteta, a Anđela Mitić kao student Filozofskog fakulteta u Nišu na master studijama, a prošle godine je dobila i za osnovne studije.

Milicu kao stariju sestru ispričala je kako njih dvije gledaju na dodijeljena priznanja, piše jugmedia.rs.

Ove nagrade znače puno i sestri i meni, jer pokazuju da Ministarstvo omladine i sporta vrednuje sve neprospavane noći zbog ispita. Također, pokazuju da je vjera u sopstvene mogućnosti veoma bitna. Kad su mnogi pričali da nikoga neće biti briga koliki nam je prosjek ocjena, lično nam je bilo stalo da potvrdimo sopstveno uvjerenje da smo dorasle zadatku da budemo među najboljima u našoj državi. Kada smo ostvarile te ciljeve, došle su i ove stipendije, i one Ministarstva prosvjete, kao dodatna potvrda uspjeha i pokazatelj da postoje ljudi i organizacije koji prepoznaju trud i rad i shodno tome ga i nagrađuju, objašanjava buduća doktorka.

S obzirom da je riječ o ambicioznim djevojkama iskazale su i njihove profesionalne planove.

Završila sam integrisane akademske studije medicine u Nišu. Planiram da nakon diplomiranja, koje je zakazano za 5. jul, i stažiranja nastavim svoje školovanje kroz neku od specijalizacija. Moja sestra je prošle godine diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nišu na odsjeku za srbistiku. Upisala je oktobra dva mastera, jedan za srpski jezik i drugi za komunikologiju. Prošle nedjelje je završila sa svim ispitima na oba mastera i sad čeka termine za odbranu master radova, koji će vjerovatno biti početkom septembra, jer prema pravilniku mora da prođe 60 dana od predaje radova do njihove odbrane. Što se tiče daljeg usavršavanja u planu su joj doktorske studije, otkriva Milica za Jugmediu.