Dva studenta kineziologije skoro umrla nakon što su popili dozu kofeina za 300 šoljica kafe

Trebala je biti samo praktična vježba studenata, no zbog slučajne matematičke pogreške, dva studenta su skoro izgubila život!


Group of friends drinking coffee in bar and toasting with each other
Ilustracija: Envato

U eksperimentu provedenome 2015. godine, na Univerzitetu Northumbria, na Odsjeku za zdravlje i život u Velikoj Britaniji, Alex Rosseto i Luke Perkin skoro su izgubili život zbog matematičke greške. Naime, tadašnji 20-godišnjaci s druge godine kineziološkog fakulteta dobili su fatalnu dozu kofeina nakon čega su osjetili neugodne i ozbiljne simptome kao što su vrtoglavica, zamućen vid, povišeni otkucaji srca i drhtavica cijelog tijela, a jedan je navodno pretrpio i amneziju.

Advertisements

Studenti su brzo odvedeni u bolnicu gdje su morali biti na intenzivnoj njezi par dana i proći dijalizu krvi. Eksperiment su radili kako bi testirali efekte kofeina na fizičku spremu i vježbe, prenosi mojfaks.dnevnik.hr.

Tužitelj na slučaju, Adam Farrer, na kraljevskom sudu u Newcastleu naglasio je da je i doktor potvrdio da su oba studenta bila u životnoj opasnosti. – Da nisu odmah primljeni na intenzivnu njegu, mogli su umrijeti od predoziranja kofeinom, dodao je Farrer.

Također, na sudu se spomenulo kako su oba studenta zbog ovog slučaja vrlo brzo izgubila na tjelesnoj masi, što je utjecalo na njihove treninge i život. Na kraju su oba studenta nastavila svoje školovanje na postdiplomskim studijima, no obojica su nekoliko mjeseci naredno ovom događaju osjećala posljedice predoziranja kofeinom.

Dobili 100 puta veću dozu

Univerzitet Northumbria, koje nije imalo odgovarajuću procjenu rizika za eksperiment, priznalo je kršenje Zakona o zdravlju i sigurnosti. Sud je čuo da je Univerzitet prethodno koristilo tablete tipa Pro Plus u eksperimentu “The Wingate Test”, ali posljednjih nekoliko godina prebacilo se na upotrebu čistog kofeina u obliku praha.

Tokom eksperimenta Rossetto je dobio 30,7 grama kofeina, a Parkin 32 grama, koji se umiješao u otopinu vode i soka od narandže, kako bi se testirao njegov učinak tokom vježbanja. Ovo su bile 100 puta veće doze od one koju su trebali dobiti.

Advertisements

Tužitelj Farrer pojasnio je grešku pred sudom. – Trebali su dobiti 306 miligrama u slučaju Rosetta i 320 miligrama u slučaju Parkina. Nitko, uključujući laboratorijske tehničare ili starijeg predavača, nije provjerio je li doza pravilno izračunata, pojasnio je tužitelj. Uz to, nadodao je da je za Rossetta smrtonosna doza iznosila 15, 3 grama, a za Parkina oko 16,4 grama. Usporedbe radi, jedna šoljica kafe sadrži oko 0,1 gram kofeina.

Na sudu je bio i predavač koji je pojasnio kako je do došlo do ove kobne greške te je pričao o potencijalnim opasnostima predoziranja kofeinom. On je dozvolio studentima rad s tehničarima kako bi zajedno izračunali koliko kofeina može uzeti svaki volonter ovog istraživanja prema njihovom IBM-u (indeks tjelesne težine). Iako su uzeli dobre brojke visine i težine studenata, kada su računali koliko miligrama kofeina ide na kilu, krivo su postavili tačku iza decimale.

Obje doze su mogle biti smrtonosne, kazao je tužitelj Farrer pred sudom. – Tehničari koji su radili na eksperimentu nisu imali dovoljno informacija, instrukcija ni vježbe da bi mogli voditi ovakvu vrstu praktičnog eksperimenta na ljudskim subjektima jer je do predoziranja došlo zbog matematičke pogreške, ali i nedostatka znanja, nastavio je.

Univerzitet se izvinuo i isplatio 400 hiljada funti studentima

Studenti su imali pravo ukazati povjerenje Univerzitetu kako bi osigurali svoju sigurnost. Neuspjeh Univerziteta da slijedi zdravstvene i sigurnosne zahtjeve bio je kumulativan, uporan, dugotrajan i sistemski. U ovom je slučaju stepen predvidljivog rizika od eksperimentiranja s kofeinom bio vrlo visok i Univerzitetu dobro poznat. Unatoč tome, nije bilo prikladnog i dovoljno procijenjenog rizika, bio je neadekvatan voditelj, neadekvatne provjere i nepridržavanje osnovnog zakonodavstva o zdravlju i sigurnost, zaključio je tužitelj pred sudom.

Na sudu su se pojavili i univerzitetski prorektor i izvršni direktor Andrew Wathey, zajedno s ostalim višim osobljem. – Ovdje su jer im je stalo. Oni su ljudsko lice Univerziteta. Svima koji su uključeni jako je žao i iskreno žale zbog kršenja pravila u ovom slučaju, rekao je Peter Smith u obrani Univerziteta. Dodao je i da je Univerzitet pokušao pomoći i studentima i njihovim porodicama nakon nesreće te je na kraju isplatilo 400 hiljada funti studentima kao kompenzaciju za ovo skoro fatalno iskustvo.

Unazad par godina, vidljiv je porast korištenja kofeinskog praha kao “lijeka” za poboljšanje performansi kako bi konzumenti ostali mentalno fokusirani i budni. No, ova priča služi kao podsjetnik da se s kofeinom ne treba poigravati i olako shvaćati njegov učinak na organizam, iako je to omiljena svjetska psihoaktivna droga.