Dobro plaćeni poslovi za koje vam ne treba fakultetska diploma

Diploma neke visokoškolske ustanove svom vlasniku donosi veću zaradu. Ipak, ponekad je lakše zaposliti se i dobro zaraditi sa srednjom stručnom spremom. Neka zanimanja su deficitarna i uz dobru praksu možete imati dobru platu.


Zanatska zanimanja

Zanati se u našoj zemlji ne cijene dovoljno. Nisu dovoljno plaćeni, a samostalne zanatlije ne mogu puno da zarade zbog slabe platežne sposobnosti građana. Zanatlije će uvijek biti tražene, za ovaj posao vam neće trebati kompjuter, a možete i da radite samostalno. Da bi neko postao majstor zanatlija potrebno je da završi srednju zanatsku školu. Problem je što se u našim školama uči teorija, a slabo se sprovodi praktična nastava. Stoga je neophodno da se nakon školovanja obavi praksa ili volonterski staž kod iskusnog majstora zanata.

Mladom šegrtu je potrebno dosta rada da bi postao dobar majstor. Učenje je potrebno započeti još u srednjoj školi, i nakon toga šegrtovati barem nekoliko godina. Rad i trud se svakako isplati, jer dobri majstori zarađuju više od mnogih advokata i ekonomista.

Budući majstor mora da ispunjava određene psihofizičke standarde. Recimo, autoelektričar mora da ima dobar vid, sposobnost razlikovanja osnovnih boja, dobar sluh i dobru motoričku spretnost. Mora da posjeduje dobru sposobnost rasuđivanja i da bude sabran u radu. Uslovi rada su teški, a posao je dosta zahtjevan. Predviđa se da će ubuduće u automobilima biti sve više elektronike, tako da je neprestano učenje novih tehnologija važan dio ovog zanimanja.

Među najplaćenije zanatske poslove spadaju automehaničari, autoelektričari, vodoinstalateri, varioci i stolari. Stolar ne izlazi na teren bez 40 maraka, dnevnica nikada nije manja od 50 a može da bude i 60 eura. Dobar keramičar može da zaradi od 1.000 do 3.000 maraka mjesečno, a svoj rad naplaćuje po kvadratu. Približno isto zarađuju i parketari, vodoinstalateri, mehaničari, električari, majstori za grejanje, monteri, serviseri klima ili moleri.

Prema podacima Forbesa, električar u inostranstvu u prosjeku zarađuje preko 4.000 dolara, staklar 3.000 dolara, a vodoinstalater preko 4.000 dolara mjesečno.

(depo.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.