Dobro plaćeni poslovi za koje vam ne treba fakultetska diploma

Diploma neke visokoškolske ustanove svom vlasniku donosi veću zaradu. Ipak, ponekad je lakše zaposliti se i dobro zaraditi sa srednjom stručnom spremom. Neka zanimanja su deficitarna i uz dobru praksu možete imati dobru platu.


Predstavnik prodaje

Oglasi su puni ponuda za posao komercijaliste, predstavnika prodaje, raznih sales menadžera. U ovom poslu može izvanprosječno da se zaradi, ali je problem što je samo nekolicina kandidata sposobna da sprovede prodaju do kraja. Poslodavac uglavnom daje fiksni dio plate, i procenat koji zavisi od uspješne realizacije prodaje.

Stručna sprema uglavnom nije važna, u prvi plan se ističu vještine. U ovom slučaju je potrebno da radnik voli svoj posao, da je sposoban za rad sa ljudima, da ima izvrsne komunikacione vještine i pregovaračke sposobnosti. Predstavnici prodaje uglavnom moraju da poznaju osnovne računarske programe i da posjeduju vozačku dozvolu B kategorije.

U inostranstvu prodavci zarađuju u prosjeku 4.300 dolara, dok kod nas u prosjeku izađu na 1.000 maraka, ali im plata raste u skladu sa realizovanim prodajama. Komercijalisti i prestavnici prodaje mnogo rade ali mogu mnogo i da zarade. Imaju razne beneficije, kao što su službeni telefon i automobil.


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT
STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.