Dobre karakteristike koje treba posjedovati za efikasno učenje

Pod efikasnim učenjem se podrazumijeva ono učenje koje vodi dugoročnom skladištenju informacija, njihovom povezivanju sa prethodnim iskustvom kao i sa problemima koji se uz pomoć njih mogu riješiti. Pod efikasnim učenjem se podrazumijeva i provjera znanja koja treba da bude usmjerena na sposobnost analize i sinteze gradiva, a ne samo na puku reprodukciju.


1. Preuzimanje odgovornosti

Odgovornost u ovom smislu riječi znači da znate prepoznati činjenicu da je za uspjeh potrebno donijeti odluke o vlastitim prioritetima, vremenu i sredstvima.

2. Fokusiranje na vlastite vrijednosti i principe

Ovo znači da ne treba da dozvolite da bilo ko, bio to prijatelj, rođak, poznanik upravlja vašim mišljenjem o tome što je za vas važno.

3. Određivanje prioriteta

To podrazumijeva da slijedite prioritete koje ste sami postavili i stremite ciljevima koje ste zacrtali kao i da ne dopuštate da vas drugi ljudi ili interesi ometaju u tome.

4. Mentalitet pobjednika

Uvijek razmišljajte optimistično, pobjednički. To je prva faza u procesu uspješnog učenja. Ocjena, tj. položeni ispit je druga faza vaše pobjede.

5. Razumijevanje drugih

Kada imate neki problem sa profesorom ili kolegom, pokušajte da se stavite u njihovu kožu. Sagledavajte činjenice iz ugla drugih ljudi. To je način da vas shvate, ali i da vi budete shvaćeni.

6. Traženje rješenja za probleme

Ako, na primjer, ne razumijete materiju koju učite, nemojte je samo još jednom pročitati. Ne pomišljajte na odustajanje. Pokušajte sa nečim drugim, novim. Uvijek možete da se konsultujete sa profesorom, mentorom, asistentom, prijateljem, kolegom, da napravite grupu za učenje i pokušate zajedno da riješite problem.

7. Stremljenje uvijek nečem novom

Nastojte uvijek pred sebe postavljati nove izazove, zadatke, aktivnosti. To će vam omogućiti stalno učenje, sticanje novih znanja i razvoj vaše ličnosti.

(Vodič za učenje / STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!