Djevojka četiri godine lagala da studira pa od države dobila 26 000 KM

Protiv 26-godišnjakinje je podignuta optužnica zbog kaznenih djela prevare i krivotvorenja isprave.


Foto: Envato

Znamo za titulu vječnih studenata i za one koji ukućanima lažu da su položili ispite i da studiraju, sve do bolnoga trenutka otrežnjenja. Ali da se vara državu, koja ima mehanizme kontrole i kazne, i to na duži period, nije baš čest slučaj.

Advertisements

A upravo je to, prema optužnici, napravila 26-godišnjakinja koju se tereti da je od oktobra 2016. godine do novembra 2020. godine lažno navodila da studira, iako joj je status redovne studentice prestao u septembr 2016., a iz veleučilišta se ispisala u martu 2018. godine.

Zbog toga je izgubila pravo na isplatu naknade za redovno studiranje od centra za socijalnu skrb u mjesečnom iznosu od 500 KM. Ali ona je i dalje ovlaštenim osobama predavala lažne potvrde veleučilišta o redovnom studiranju, čime je nepripadno primila 26 000 KM na štetu državnog proračuna, navodi se u optužnici Opšinskoga državnog odvjetništva u Koprivnici, prenosi Danica.hr.

Advertisements

Koprivničko državno odvjetništvo je protiv 26-godišnjakinje podiglo optužnicu zbog kaznenih djela prevare i krivotvorenja isprave, a dokaže li joj se krivica, može dobiti do osam godina zatvora.

Vidjet će se hoće li koprivničko državno odvjetništvo uspjeti dokazati tvoje tvrdnje i koje će argumetne okrivljena “studentica” iznijeti u svoju obranu kao i eventualne olakotne okolnosti. Ako je sve zaista tako kako piše u optužnici, za četiri godine koliko je primala naknadu “studentica” je mogla apsolvirati, ako ne i diplomirati.