Djevojčici smanjili vladanje u školi jer je slavila Dan državnosti BiH

Direktorica škole se pozvala na Zakon o vjerskim praznicima u RS u kome stoji da Dan državnosti BiH, nije definiran kao vjerski, niti državni praznik.


ucenica vladanje doboj

Učenici bošnjačke nacionalnosti Osnovne škole “Petar Kočić” u mjestu Sjenina Rijeka kod Doboja direktorica Bošnjakinja smanjila je vladanje zbog odsustva s pet časova 25. novembra kada je, kako je navela učenica, odsustvovala zbog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, prenosi Klix.

Dokument koji se u večernjim satima počeo širiti društvenim mrežama protokolisan je 9. decembra, a u njemu je učenici četvrtog razreda OŠ “Petar Kočić” u povratničkom mjestu Sjenina Rijeka kod Doboja izrečena vaspitno-disciplinska mjera i smanjenje vladanja zbog odsustva od samo pet časova 25. novembra kada se obilježavao Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

U obrazloženju kojeg je potpisala direktorica škole Mevlida Dervišefendić, a koja se prema tvrdnjama roditelja u javnosti i lično zauzela za kažnjavanje učenice 4. razreda, stoji da je učenica svoje odsustvo sa nastave pravdala činjenicom da je taj dan imala pravo na odsustvo zbog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Nadalje se navodi da uvidom u odredbe Zakona o vjerskim praznicima RS jasno i nedvosmisleno proizilazi da Dan državnosti BiH nije definisan kao vjerski i državni praznik u RS. Također se navodi da se u članu 2. navedenog zakona kao praznik osim Nove godine, Međunarodnog dana rada, Dan pobjede nad fašizmom i Dana uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH navodi i Dan Republike Srpske.

Osim smanjenja vladanja s odličnog na vrlo dobro učenica je kažnjena i vaspitno-disciplinskom mjerom opomene odjeljenskog starješine.

Odluka će, kako je navela direktorica škole Mevlida Dervišefendić biti promijenjena kada dođe do pozitivnih promjena ponašanja kod učenika.

Ovakva odluka direktorice kod roditelja je izazvala buru negodovanja. Mnogi od njih, odluku o kažnjavanju njihove djece, odmah su pocijepali, u šta se uvjerila i ekipa „Dnevnog avaza“ koja se našla u Sjenini i Sjenina Rijeci.

Majke dvoje, odnosno jednog djeteta, Aida i Edita Huskić, kažu da djeca nisu kriva što nisu došla 25. novembra na nastavu.

– Ovo nas povratnike boli. Ukinu nam naš bosanski jezik, pa nam ne daju da zajedno sa svojim porodicama obilježimo 25. novembar – dan naše države BiH. Volimo svoju državu, mi druge nemamo, i 25. novembar za nas je svetinja i uvijek ćemo ga obilježavati, bilo to kome pravo ili krivo, kaže Aida i pokazuje sve petice svoje Lamije.

Na drugoj strani đačke knjižice, izrečena je disciplinska mjera, smanjenjem vladanja.

Ova sela jučer je posjetio i Mihnet Okić, potpredsjednik Vijeća naroda u Skupštini RS. Tvrdi da u ovom slučaju djeca zakon nisu prekršila zakon.

Direktorica nije imala pravo kažnjavati učenike, jer se morala pozvati na Pravilnik iz 2012. godine, pa bi joj sve bilo jasno. Pozivam je da odmah podnese ostavku, a o ovome ćemo obavijestiti Ministarstvo za ljudska prava BiH i međunarodne institucije, kazao je Okić.

Stiglo elektronskim putem

Kažnjena je i kćerka Amira Hasića iz Sjenine Rijeke, Emina, odlična učenica. Samo što nije zaplakala, jer su joj u đačkoj knjižici sve petice, a vladanje smanjeno.

– Kaže mi direktorica da ja radim na štetu svoga djeteta. Na moje pitanje ko je pokažanjavao ovu djecu, šta su ona kome kriva, nije mi znala objasniti. Spominje da je to došlo elektronskim putem, kaže Amir.

Predsjednica Vijeća roditelja Aida Mujakić ističe da ne pamti kada je u ovoj školi održana sjednica Vijeća roditelja, jer direktorica ne inicira takve sjednice. Direktorica Dervišefendić nije odgovarala na telefonske pozive Avaza.