Deset zlatnih prodajnih savjeta za rad u uslužnim djelatnostima

Kažu da poštivanje deset božjih zapovijedi vodi u raj. Poštujte ove zapovijedi i stručnjaci kažu da vam jednu stvar mogu garantovati: imat ćete "rajsku" prodaju!


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

1. Ponašaj se prema svakom klijentu kao da je prvi klijent.

Sjetite se prvog klijenta kojeg ste dočekali u vašem poslovnom prostoru ili kojem ste prodali uslugu. Bili ste spremni učiniti apsolutno sve za nju ili njega. Isti takav osjećaj morate zadržati i pružiti svakom klijentu.

2. Svaki put oduševi klijente i nadmaši njihova očekivanja.

Vjerujte, nije potrebno puno da bi se oduševilo klijente i nadmašilo njihova očekivanja. Ako ste spremni to učiniti svaki put kad im pružate vašu uslugu, oni će postati vaši najveći obožavatelji.

3. Uvijek zasluži pa onda uvijek pitaj klijente za preporuku.

Većina poduzetnika „uslugaša“ reći će kako najveći broj novih klijenata dolazi do njih putem preporuke starih klijenata. To je dobro. Još bolje je kad vi pitate za preporuku i kontakte novih klijenata. Tada stvarate preporuke – inače vam se događaju. Prije toga morate prvo zaslužiti tu preporuku. Ako poštujete prve dvije zapovijedi, onda ste istu i zaslužili.

4. Pričaj sa klijentima umjesto da im pričaš.

Put ka sigurnom neuspjehu prodajnog razgovora vodi kroz monolog u kojem samo vi pričate. Kad želite predstaviti vašu uslugu klijentu, onda ga uključite, postavljajte mu pitanja, slušajte ga i prilagodite se.

5. Pomaži klijentima umjesto da im prodaješ.

Niko ne voli da mu se prodaje, ali će svako rado prihvatiti pomoć. Shvatite da je vaša zadaća pomoći klijentu, a vaša usluga je samo alat koji ostvaruje taj glavni cilj.

6. Vodi brigu o klijentima i kad nisu sa tobom.

Jedini trenutak u kojem možete biti sigurni da nećete izgubiti klijente jest onaj kad ste sa njima. Da biste smanjili mogućnost gubitka klijenata, komunicirajte, održavajte odnos i brinite o klijentima i kad nisu sa vama.

7. Nagradi klijente kad ti dovedu nove klijente.

Doći do novog klijenta putem starog klijenta najjednostavniji je i najjeftiniji način širenja poslovanja. Stoga svaki put kad vam stari klijent dovede novog, nagradite tog klijenta i pokažite mu zahvalnost. Znate i sami da će vam onda on ili ona dovesti još klijenata.

8. Iskoristi svaku reklamaciju da bi se pokazala/o u najboljem svjetlu.

Iako nisu ugodne, reklamacije i prigovori klijenata su sjajan trenutak za dokazivanje. Iskoristite svaku reklamaciju (ili barem pokušajte) kako biste se pokazali u najboljem svjetlu i oduševili klijenta (vidi prodajnu zapovijed br. 2).

9. Sjeti se da prodaješ doživljaj, a ne uslugu.

Usluga je najčešće trenutan, neponovljiv i jedinstven fenomen koji se događa kroz interakciju između dvoje ili više ljudi. Zapamtite – Usluga je doživljaj koji želimo iskušati, zapamtiti, okusiti, osjetiti, vidjeti, čuti, pomirisati a zatim uvijek iznova ponoviti.

10. Uvijek dočekaj, usluži i otprati klijente sa (iskrenim) osmijehom na licu.

Osmijeh je jedan najsnažnijih elemenata ljudske komunikacije. Zarazan je, nabijen pozitivnim emocijama, uvijek dobrodošao i uzvraćen, te – što je najvažnije- ne košta ništa. Osmijeh nije dodatak na uslugu, već njezin sastavni dio!

(AKTA)