Dekan i profesor idu u zatvor: EU novcem kupili brod, pa zarađivali na najmu

Jahta, kupljena za potrebe fakulteta, navodno se koristila i u privatne svrhe te izdavala turistima, a sve je finansirano iz EU fondova.


Foto: STUDOMAT / Envato
Foto: STUDOMAT / Envato

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda odredila je jednomjesečni istražni zatvor bivšem dekanu zagrebačkog Geodetskog fakulteta Alminu Đapi te profesoru tog fakulteta Bošku Pribičeviću zbog sumnje na subvencijske prevare na štetu EU fondova.

Kako se doznaje na sudu, Đapo i Pribičević pritvoreni su zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je Vesna Šeketin, za koju je Europski ured javnog tužitelja (EPPO) također predložio pritvaranje, puštena na slobodu uz mjere opreza.

EPPO je zatražio da se Đapi i Pribičeviću odredi pritvor i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, no sutkinja istrage je odbila taj prijedlog pa će bivši dekan i profesor ostati u zatvoru u Remetincu sve dok se ne saslušaju svi od 40-ak predloženih svjedoka, piše Novilist.hr.

Pored Đape, Pribičevića i Šeketin, istražni zatvor je određen za još jednog od ukupno 29 osumnjičenika od kojih je njih 25 pušteno da se brane sa slobode, nakon što su iznijeli obrane, a dio njih i priznao djela za koja ih sumnjiči EPPO.

Prevare i zloupotrebe teške dva miliona eura

EPPO je u srijedu priopćio da je pokrenuo istragu protiv 29 osumnjičenih te jedne tvrtke zbog sumnje na subvencijske prevare i zloupotrebe na Geodetskom fakultetu teške ukupno dva miliona eura, od čega 1,7 miliona na štetu proračuna EU.

Europsko tužilaštvo je, ne navodeći identitete, izvijestilo da su među uhićenima “dekan Geodetskog fakulteta i profesor na tom fakultetu, a koji se sumnjiče za zloupotrebu položaja i ovlasti, zloupotrebu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene isprave i pranje novca”.

Tužitelaštvo sumnja da su dekan i profesor, od maja 2019. do novembra 2023., organizirali postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta ukupne vrijednosti od 5,9 miliona eura, 85 posto sufinancirana sredstvima Europske unije.

Ta četiri projekta, dodaje EPPO, odnosila su se na procjenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promjenama, održivi razvoj morskih ekosustava i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu.

Tužilaštvo sumnja da su glavni osumnjičenici manipulirali u 28 postupaka nabave kako bi se odabrale određene tvrtke, obrti i odvjetnički uredi čije su odgovorene osobe dio uplaćenog novca vraćali dekanu i profesoru, osobno ili plaćanjem radova na njihovim posjedima.

Brodicu za projekt iznajmljivali turistima

EPPO nadodaje da u nekim slučajevima nisu pružane nikakve usluge, a neke su bile preplaćene ili organizirane tako da ih dobiju tačno određene tvrtke, obrti ili odvjetnički uredi.

Ostali osumnjičenici su, kako se sumnja, sudjelovali u postupcima nabave na način da su podnosili nevaljane ili skuplje ponude, a sve u cilju da se odaberu oni kojima se pogodovalo.

Nakon dodjele poslova odnosno ugovora, odgovorne osobe trgovačkih društava, obrta i odvjetničkih društava su dio isplaćenog novca vraćali osobno dekanu i profesoru, a također su plaćali nevjerodostojne račune za radove izvedene na njihovim privatnim posjedima.

Uz to, EPPO sumnja da su dekan i profesor europskim novcem nabavili terenska vozila koja nisu korištene za potrebe projekta, već za njihove privatne svrhe. Pritom, izvijestio je ranije portal Telegram, vozila nisu bila označena nužnim oznakama EU financiranja, a pojavile su se tek nakon portalovog otkrića.

Skandal u regionu: Fakultet iznajmljivao jahtu za više od 6,5 hiljada KM sedmično

Istražitelji sumnjaju da su EU novcem financirali i kupnju motorne brodice koju su iznajmljivali za nautički turizam, ali i da su prikazivali lažne putne troškove i dnevnice za sebe i 11 članova projektnih istraživačkih timova i stručnih saradnika za putovanja koja nisu obavljena i to u najmanje 317 navrata.