Dan studenata i ove godine bez manifestacija zbog pandemije

Riječ je o Danu studenata koji se obilježava 4. aprila, a u znak sjećanja na studentske demonstracije 1936. godine gdje je jedan student izgubio život.


Dan studenata, 4. april, koji je ustanovljen u znak sjećanja na studentske demonstracije 1936. godine, i ove godine proteći će zbog protivpandemijskih mjera bez javnih programa i manifestacija.

Advertisements

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je akademcima Dan studenata, uz poruku da nastave da ulažu u sebe i svoje znanje, jer je znanje najveći pokretač napretka.

 – Naša je misija je da svim studentima omogućimo studiranje po najvišim standardima, poručio je Ružić u saopštenju.

On je ocijenio da su u vrijeme pandemije virusa korona studenti pokazali veliki stepen solidarnosti i odgovornosti, pomažući starijim sugrađanima u vrijeme vanrednog stanja i poštujući sve epidemiološke mere u studentskim domovima i na fakultetima, piše N1.

Advertisements

On je naveo i da studentski domovi i fakulteti „nisu mjesto transmisije virusa“, zbog čega je takođe zahvalio studentima, njihovim profesorima, kao i vanastavnom osoblju.

Podsjetio je da je u toku javna rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, kao i o Nacrtu zakona o studentskom organizovanju, kojim se prvi put u Srbiji uređuje položaj i finansiranje studentskih organizacija i definiše način i postupak izbora za Studentski parlament.

Dan studenata ustanovljen je u znak sjećanja na prvi dan generalnog štrajka studenata Beograda, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Subotice 4. aprila 1936. godine, i na studenta prava i člana Komunističke partije Jugoslavije Žarka Marinovića koji je poginuo u sukobu koji se dogodio tog dana.