Damir Imamović održao predavanje na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

Bh. interpretator sevdalinke Damir Imamović održao je predavanje na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu u okviru predmeta Međunarodni kulturni odnosi i sociologija kulture, koji vodi profesorica Sarina Bakić.


damir imamovic fpn

Njegovo predavanje donijelo je jedinstvenu perspektivu o utjecaju muzike na kulturne odnose između naroda. Imamović je istakao kako sevdalinka može biti sredstvo za izražavanje i dijeljenje osjećaja, ali i da nosi duboku kulturnu i historijsku vrijednost za Bosnu i Hercegovinu, navedeno je na Facebook stranici spomenutog fakulteta.

Tokom predavanja, studenti i studentice prve godine Međunarodnih odnosa i diplomatije i druge godine Odsjeka sociologije su postavljali pitanja i razgovarali s Imamovićem o njegovom umjetničkom iskustvu, percepciji kulturnih razlika i ulozi umjetnosti u promovisanju mira i razumijevanja među ljudima.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

S FPN-a su poručili da ih je ovo predavanje podsjetilo da je muzika moćan alat koji može prevazići jezičke, kulturne i političke barijere.

Podsjećamo, Imamovića je 2021. britanski magazin Songlines proglasio najboljim umjetnikom Evrope. Muzičar je istaknuo da mu je to velika čast.

– Također se želim zahvaliti svom bendu, koji čine violinistica Ivana Đurić, kontrabasista Greg Cohen i majstor kemenčea Derya Türkan, producentima Joe Boydu i Andrei Goertler, producentskoj kući Wrasse Records, svojoj porodici, a naročito ocu, kojem posvećujem ovu nagradu, kazao je.