Da li znate koji je skriveni simbolizam iza jedne od najpoznatijih slika?

Mnogi od nas poznaju najljepša svjetska umjetnička djela, ali to ne mora značiti da smo svjesni skrivenih poruka i simbola koje su majstorski umjetnici uslikali u njih. Da li ste znali koji je skriveni simbolizam na ovoj slici?


Foto: Zona-zanimljivosti.com

Umjetnici su majstori vizualnog pripovijedanja. Oni su kao neuroznanstvenici, oftalmolozi i mađioničari, sve u jednom. Umjetnici također imaju kritički pogled na detalje. Neka od najboljih umjetničkih djela ikada stvorenih prelijevaju se sitnim detaljima koji imaju značajno simbolično značenje. Razumijevanje ovih pojedinosti presudno je za razumijevanje cjelokupnog narativa umjetničkog djela.

Advertisements

Češće nego ne, očaranost iznimnog djela izravno je proporcionalna kontroverzi koju uzrokuje nedokučivi detalj koji tiho čuči negdje unutar kompozicije. Napraviti popis najfascinantnijih djela u povijesti umjetnosti proporcionalno je sastavljanju popisa onih koji su izazvali najveću raspravu o tome što je doista prikazano. Umjetnost gledatelju prenosi željenu poruku ili izjavu. Često se čini nejasnim i u početku ga publika kojoj je namijenjena ne percipira. Neka su djela toliko puna skrivenog značenja da zahtijevaju objašnjenje kako bi ih prosječni gledatelj u potpunosti razumio.

Mnogi od nas poznaju najljepša svjetska umjetnička djela, ali to ne mora značiti da smo svjesni skrivenih poruka i simbola koje su majstorski umjetnici uslikali u njih.

Ono što slijedi je pregled skrivenih simbola s nesumnjivo jedne od slika o kojoj se najviše raspravljalo, “Portret Arnolfinijevih” Jana Van Eycka:

Dugo se vrijeme ova uljana slika iz 1434. smatrala bračnim portretom i kao takva bila je poznata kao Arnolfinijev brak. Vjeruje se da prikazuje talijanskog trgovca Giovannija di Nicolao Arnolfinija i njegove žene, očito u njihovom domu u flamanskom gradu Brugesu. Na prvi pogled žena na slici se čini trudnom. Ali u stvarnosti, ako bolje pogledate, vidite da ona drži ogromnu količinu teksture uza se, na taj način demonstrirajući status i bogatstvo.

Navedimo sada neka od skrivenih blaga pronađenih na slici:

Potpis

Foto: zona-zanimljivosti.com

Ako pažljivo pogledajte ogledalo između dviju figura u sceni, vidjet ćete na zidu da je slika potpisana, i datirana: “Johannes de eyck fuit hic 1434” (“Jan van Eyck je bio ovdje 1434”).

Ogledalo:

Foto: zona-zanimljivosti.com

Ako ste slučajno pogledali u ogledalo dok ste tražili umjetnikov potpis, možda ste uočili još dvije figure. Čini se da stoje otprilike tamo gdje bi stajao promatrač ove scene. Naslikan u tom odrazu, jedan je lik vjerovatno autoportret samog umjetnika, s podignutom rukom u znak pozdrava, a drugi ste vi, gledatelj!

Advertisements

Krugovi na rubu ogledala prikazuju Kristovu muku i smrt.

Sveta Margareta i groteske

Sveta Margareta je zaštitnica trudnica i rodilja. Njezin molitveni lik mogao bi se također smatrati posrednikom za duhove umrlih žena tokom poroda. Također, odmah iznad ženine ruke su izrezane drvene groteske, koje možda predskazuju njezin odlazak.

Luster:

Foto: zona-zanimljivosti.com

Sve svijeće su se ugasile osim one na Giovannijevoj strani. Analogija korištena u pisanju dešifrira ovo kao, on živi dalje, ona je mrtva.

Ljubav i brak

Foto: zona-zanimljivosti.com

Par je izuo cipele u znak priznanja svetosti spavaće sobe, pretvarajući je u sveto mjesto. Međutim, jedna njezina cipela stoji na tepihu ispred kreveta aludirajući na činjenicu da je možda umrla na porodu.

Bogatstvo i vrlina

Foto: zona-zanimljivosti.com

Narandže na prozorskoj dasci i škrinji mogu simbolizirati vrlinu i nedužnost koja je vladala u Edenskom vrtu prije greške čovjeka. One su dodatno znak bogatstva jer su narandže bile izvanredan prizor u Bruggeu. Plodovi na stablu na prozoru često se smatraju simbolom slatkoće i rajski su plodovi.

Vjernost

Foto: zona-zanimljivosti.com

Mali psić između para simbolizira vjernost, predanost ili se može promatrati kao znak želje, označavajući čežnju para da ima dijete. Za razliku od para, štene pazi kako bi dočekalo pogled posmatrača. Pas bi isto tako mogao biti u osnovi blagoslov i dar od muža ženi.

Slikovitost i simbolizam u ovom djelu mogu se smatrati beskrajnim. U svakom slučaju, ono zbog čega je Van Eyck u osnovi cijenjen je njegova sposobnost da oponaša autentičnost i ponovno stvara udarce svjetlosti na razne površine. Korištenje uljane boje omogućuje umjetniku da napravi izmjene i uključi detalje kroz nanošenje tankih slojeva ulja i na taj način podari izvanredno briljantnu kvalitetu djelu, piše zona-zanimljivosti.com.

Van Eyck je čarobnjak boja koji dočarava stvarnost opreznim potezima kista. Iluzija je toliko pedantna da što više udubljujete u njegov rad, otkrivate više tajni i misterija. Baš poput magije!