Da li ste znali: Zbog čega se muške i ženske košulje ne kopčaju na istu stranu?

Ovo bi imalo smisla da su sve žene ljevakinje i svi muškarci dešnjaci, ali zapravo su većinom ljudi dešnjaci.


Foto: Envato
Foto: Envato

Jeste li ikada primijetili da košulje muškaraca i žena imaju dugmad na različitim stranama? Vrlo je jednostavno, ako ste žena, imate ih na lijevoj strani košulje, a ako ste muškarac, imate ih na desnoj strani.

Zašto je dugmad na različitim stranama?

Navodno, razlozi sežu daleko u prošlost. Prva teorija kaže da su se košulje tako radile kada su muškarci išli u rat jer im je bilo lakše vaditi oružje i otkopčati košulju s desne strane, lijevom rukom, jer je oružje većinom bilo u desnoj ruci. Postoji još jedna teorija koja kaže da je uzrok ovoj razlici način odijevanja žena srednjeg i visokog sloja u Evropi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Tokom historijskih razdoblja, poput renesanse i Viktorijanskog doba, ženska odjeća bila je puno kompliciranija nego odjeća muškaraca – podsuknje, korzeti te umeci nošeni na stražnjicama kako bi haljina bila šira.

groom buttons on a white shirt cufflinks
Foto: Envato

Dok su bogati muškarci odijevali sami sebe, ženski dio njihove porodice trebao je pomoć služavki kako bi se odjenule, zbog luksuza, a i zbog potrebe. Kako bi se olakšao posao služavkama kod odijevanja, krojači su počeli šivati dugmad na suprotnoj strani, a kada se odjeća počela masovno proizvoditi, dugmad su ostala na lijevoj strani i postali standard.

Također, ima još drugih teorija, poput one koja kaže da žene doje djecu na lijevoj ruci pa im je olakšano otkopčavanje košulje ili koja kaže da je za vrijeme Napoleona bilo namjerno napravljeno da se ženama oteža odijevanje, ovaj način izrade odjeće je sada standard i vjerovatno se neće mijenjati, prenosi Hayat.ba.