Da li ste znali: Zbog čega Grci farbaju kuće u bijelo i plavo?

Baš kao i bijela boja – i plava ima svoje “zašto i zato”.


old greek windmill on santorini island in oia town with stairs in street santorini greece
Foto: Envato

Kamen dostupan na mjestima kao što su Mykonos, Paros i Naxos imao je jedan nedostatak – tamniju, zemljanu boju koja je privlačila sunce i život u kućama činila neizdrživim zbog visokih temperatura…

Baš kao i bijela boja – i plava ima svoje “zašto i zato”.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Grčki ribari i pomorci bojili su vrata i prozore bojom koja im je ostala od bojanja broda, a plava je zbog svojeg sastava bila najdostupnija. Karakteristična plava boja koja se koristila za brodove i domove na grčkim otocima bila je napravljena od mješavine vapnenca i sredstva za čišćenje “loulaki”, jedne vrste plavog talka koja je većini bila lako dostupna kod kuće.

Stoga im je plavu boju bilo vrlo jednostavno napraviti. Lijepe boje domova na grčkim otocima prestale su biti samo praktične i poželjne te postale obavezne tokom šezdesetih godina prošlog vijeka.

Aktualni režim smatrao je kako će prepoznatljive boje potaknuti domoljublje i nacionalizam, a uskoro je i donesen zakon kojim se nalaže bojanje kuća na grčkim otocima u plavo i bijelo.

Iako su danas propisi blaži, boje grčkih otoka privlače turiste, pa se tradicija i zbog toga nastavila. Lutajući Cikladima, posjetitelji mogu pronaći domove s izvornim kamenjem u boji zemlje ili malo drugačijim bojama.

Međutim, plava i bijela još uvijek dominiraju grčkim otocima, po kojima su poznati širom svijeta, prenosi punkufer.hr.