Da li ste znali: Pasoš dolazi samo u četiri boje, a ovo je razlog zbog čega

Da li ste znali da pasoš dolazi u samo 4 boje?


american passport and jamaican passport along with blue jeans pants on brown couch
Foto: Envato

Osim ličnih podataka i istorije putovanja, pasoš u sebi krije još neke zanimljivosti, ali i brojne uspomene – on je vaš šifrovani album za slike.

Pasoš među svojim koricama krije više od vaših ličnih podataka i informacija kuda ste sve putovali. Međutim, krenimo prvo od samih korica.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Da li ste znali da pasoš dolazi u samo 4 boje?

Da, pasoši svih država svijeta imaju crvenu, plavu, crnu ili zelenu boju. Doduše, ove boje dolaze u različitim nijansama, ali to ne umanjuje činjenicu da sve ostale boje izostaju.

I to nije sve. Svaka od ovih boja ima svoje značenje – političko, geografsko, vjersko i sl.

Crvena je najčešća boja pasoša. Mnoge države aktuelnog (Kina na primjer) ili nekadašnjeg komunističkog režima (poput Rusije) imaju crvene pasoše. Sve članice Evropske Unije, osim Hrvatske, također imaju pasoše u različitim nijansama crvene boje, najčešće burgundske. Također, države koje teže ulasku u EU, kao što su Turska i Albanija, simbolično su promijenile boju svojih pasoša u crvenu, prenosi Tuzlanski.ba.

polish passports
Foto: Envato

Nasuprot crvenim koricama putnih isprava, crna boja pasoša je najrjeđa. Svega desetak država svijeta ima pasoš crne boje, a razlog je uglavnom geografske, odnosno političke prirode. Među njima su neke afričke zemlje, poput Angole, Čada, Konga i drugih. Novi Zeland je još jedna od rijetkih država koja se opredjelila za crnobojne pasoše, jer je crna njihova nacionalna boja.

american passport and jamaican passport along with blue jeans pants on brown couch
Foto: Envato

Pasoši plave boje su karakteristični za države novog svijeta, tj. za Australiju i države Sjeverne, Centralne i Južne Amerike. Andska zajednica zemalja, koju čine Kolumbija, Bolivija, Ekvador i Peru, predstavlja izuzetak – njihovi pasoši su crvene boje.

Sa druge strane Indija, Kazahstan, Ukrajina, Belorusija, Kanada, BIH, Somalija i Kenija samo su neke od zemalja čiji pasoši takođe imaju plave korice. SAD su često mijenjale boju svojih putnih isprava – od crvenih, preko zelenih do današnjih plavih.

Većina muslimanskih zemalja ima pasoše zelene boje. Naime, u muslimanskom svijetu zelena boja predstavlja simbol vjere – smatra se omiljenom bojom islamskog proroka Muhameda i simbolom života i prirode, pa države čije stanovništvo u najvećoj meri ispovijeda ovu vjeru ima zelene pasoše. Primjer su Maroko, Alžir, Pakistan, Indonezija, Saudijska Arabija i mnoge druge.

travel flat lay of a passport
Foto: Envato

Za pojedine države u zapadnoj Africi zeleni pasoši simbolišu njihovu pripadnost ECOWAS-u (ekonomskoj zajednici zapadnoafričkih zemalja), baš kao što je to slučaj sa crvenim pasošima Evropske Unije.

Ovo su samo neke od najopštijih i najpoznatijih simbolika koje stoje iza boje pasoša različitih država. Postoje i neka nazovimo “odstupanja” – već smo pomenuli Hrvatsku, zatim Libija i Jemen koje, iako muslimanske, nemaju zelene već plave pasoše, itd. Iako imamo četiri osnovne boje, njihove nijanse su raznolike.

Tako na primjer, Singapur ima crvenkasto-narandžastu boju pasoša, dok su Švajcarske putne isprave jarko crvene boje.

Pasoš se vremenom mijenjao i evoluirao – mnoge države su kroz historiju mijenjale boju korica i dizajn, a sa napretkom tehnike i tehnologije unošeni su i novi sigurnosni elementi. Brojni natpisi, kodovi i simboli, dizajnirani da spriječe falsifikovanje pasoša, vidljivi su samo pod UV svetlom, što ih čini sakrivenim od ljudskog oka.

Međutim, ne mislimo na to kada kažemo da se među koricama nešto krije. Naime, pojedine države su u najnovijem dizajnu svojih putnih isprava unijeli izmjene estetske prirode i “zabavnog” karaktera. Primjera radi, Kanadski pasoš pod ultraljubičastim svetlom potpuno oživi – naizgled sasvim obične stranice odjednom postanu živopisno dekorisane.

Slično je i sa Norveškim pasošem, na čijim se stranicama pod UV svjetlom pojavi ilustracija polarne svjetlosti. Finska je, s druge strane, uradila nešto sasvim drugačije. Na svakoj lijevoj stranici finskog pasoša nalazi se po jedna ilustracija životinje koja živi na prostoru ove države. Međutim, na svakoj desnoj stranici, u njenom donjem desnom uglu, nalazi se slika losa dizajnirana tako da se pri brzom listanju pasoša stvara iluzija kretanja losa.

Ako ste se ikada zapitali koji je najmoćniji pasoš na svijetu, odgovor je: njemački. Vlasnici ovog pasoša mogu bez vize putovati u 176 od mogućih 218 država svijeta. Nasuprot njemu, pasoši Sirije, Iraka, Pakistana i Afganistana važe za najslabije – njihovi imaoci mogu otputovati u manje od 30 stranih država bez apliciranja za vizu.