Da li ste znali? Ove četiri namirnice postaju otrovne ako ih držite u frižideru

Frižider je neophodan za održavanje hrane hladnom i svježom, a kada se namirnice pohrane, smanjuje se i potreba za bacanjem hrane.


picture of the fridge with food inside
Ilustracija: STUDOMAT

Stručnjaci su upozorili da određene namirnice nisu prikladne za čuvanje u frižideru, zbog mogućnosti da postanu “otrovne”.

Doktorica Dimple Jangda je na Instagramu objasnila o čemu se zapravo radi.

Posebno je upozorila na ove četiri namirnice:

  • Bijeli luk
  • Luk
  • Đumbir
  • Riža

Bijeli luk

Iako se koristi za dodavanje okusa mnogim jelima, bijeli luk može postati pljesniv u frižideru.

– Nikada nemojte kupovati oguljeni bijeli luk i držati ga u frižideru jer vrlo brzo počne hvatati plijesan, koja se zapravo povezuje s rakom. Jeste li osjetili kakav užasan miris ima? Uvijek kupujte svježi bijeli luk s ljuskom. Skinite koru samo kada ćete kuhati i nemojte ga držati u frižideru, rekla je Jangda.

Drugi univerzitetski stručnjaci savjetuju da čuvanje svježeg bijelog luka u frižideru općenito nije dobra ideja jer su lukovice luka niske kiselosti, što ih čini sklonima Clostridium botulinumu, koji je kriv za botulizam.

Crveni luk

– Kada pola glavice crvenog luka ostane u frižideru, to može biti opasno. Crveni luk je sada otporan na niske temperature. Kada ga stavite u frižider, škrob se počinje pretvarati u šećer i počinje hvatati plijesan. Mnogi čine ovu grešku pa režu pola glavice luka za kuhanje, a drugu polovicu drže u frižideru. Nikad to nemojte napraviti jer će luk skupiti sve nezdrave bakterije te će uhvatiti plijesan, rekla je Jangda.

Đumbir

Đumbir je kao bijeli i crveni luk osjetljiv na plijesan.

– Vrlo brzo počinje hvatati plijesan kada ga stavite u frižider, a to se povezuje sa zatajenjem bubrega i jetre.

Riža

– Ljudi su počeli držati kuhanu rižu u frižideru zbog otpornosti na škrob i misle da pomaže u snižavanju nicoa holesterola i šećera u krvi, ali zapravo riža najbrže hvata plijesan. Ako ćete je držati u frižideru, nemojte je ostavljati duže od 24 sata, objasnila je doktorica. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) upozorava da nekuhana riža može sadržavati spore Bacillus cereus, bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Spore mogu preživjeti kada se riža kuha.

Kako biste to izbjegli, preporučuje se:

  • Poslužiti rižu čim je kuhana.
  • Ako to nije moguće, ohladite rižu što je brže moguće (idealno u roku od sat vremena)
  • Držite rižu u frižideru najviše jedan dan do podgrijavanja
  • Kad zagrijavate rižu, uvijek provjerite je li vruća do kraja
  • Nemojte podgrijavati rižu više od jednom, prenosi net.hr.