Da li ste znali: Jedna od najcitiranijih fraza je zapravo izmišljena

Ova fraza je duboko povezana s izbijanjem revolucije i naglašava koliko su duboko nepovezani i bogati vladari Francuske bili u to vrijeme.


marie
Foto: Google

Jedna od najčešće citiranih fraza iz Francuske revolucije je zloglasna izreka ‘ako nemate hljeba, jedite kolače’. Ova fraza je duboko povezana s izbijanjem revolucije i naglašava koliko su duboko nepovezani i bogati vladari Francuske bili u to vrijeme. Problem je u tome što ova fraza nije samo loše prevedena, nego je i pogrešno atribuirana.

Većina ljudi će vam reći da je Marija Antoaneta izgovorila te sudbonosne riječi i izgubila glavu, ali to nikada nije potvrđeno. Zapravo, vrlo je malo vjerovatno da je Marija Antoaneta uopšte mogla izgovoriti ove riječi.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Nestašica hljeba, kolača i loš prijevod

Dana 16. oktobra 1793., Marija Antoaneta je slavno pogubljena od strane revolucionarne rulje nakon suđenja u kojem je proglašena krivom za iscrpljivanje nacionalne riznice, urotu protiv države i veleizdaju. Ova poznata scena često se veže, neobjašnjivo, uz citat ‘ako nemate hljeba, jedite kolače’, iako nema zapisa da je ona ikada izgovorila te riječi.

Citat se pouzdano pojavljuje samo jednom u Ispovijestima Jean-Jacquesa Rousseaua koje su navodno dovršene 1769. i objavljene tek 1782. To znači da je citat najvjerovatnije zapisan 1760-ih, mnogo prije nego što će Marija Antoaneta ikada svjedočiti nestašici hljeba.

Zapravo, prvi put ovaj citat Antoaneti pripisan je 1843., gotovo pedeset godina nakon njezina pogubljenja. Iako je bila poznata kao neozbiljna rasipnica koja je voljela raskoš i luksuz, također je bila neko ko je uvijek iznova bio pristojan i ljubazan, piše zona-zanimljivosti.

Posljednje njezine riječi pouzdano su zabilježene kao isprika. Obilato se ispričala krvniku kad mu je stala na cipelu i dala do znanja da to nije učinila namjerno.

Ne samo da je ovaj citat napisan puno prije nego što ih je Antoaneta mogla izgovoriti, riječi uopće ne zvuče kao da bi ih ona izgovorila.

Nakon Francuske revolucije i vladavine terora, francuski su suvremenici tiho i mudro pokušavali opravdati postupke tog vremena. Pripisivanje ovog citata Mariji Antoaneti bilo je dio revizionističke povijesti koja se bjesomučno radila pod Napoleonom.

Neki su nagađali da je Rousseau, moćni pisac i mislilac, izmislio citat jer ga je pripisao samo “velikoj princezi”, a nikome konkretno po imenu. To je jednostavno mogao biti književni uređaj.

A kakav je to bio književni uređaj.

To je još uvijek fraza koja se i danas pojavljuje u vezi s vođama bez veze. Još uvijek se naširoko pripisuje Mariji Antoaneti, koja već ima zadovoljstvo biti obezglavljena i označena nepovezanom do tačke smrti.

Riječi je vjerovatno izmislio Jean-Jacques Rousseau u svojim memoarima. Postoji mogućnost da uopće nisu izgovorene.