Da li se očajno stanje u studentskim domovima poboljšalo ili pogoršalo, ako može gore?

Iskoristili smo priliku razgovarati sa nekoliko studenata i studentica koji naseljavaju SD Bjelave i SD Nedžarići, razmotrili smo realno stanje u studentskim domovima iz ugla onih koji su u direktnoj vezi sa svim dešavanjima koje se tiču ishrane i uslova za pristojan život.


 

Studentski restoran u Nedžarićima nekad je ponudom obuhvatao raznovrsna jela kakvim se mogu pohvaliti i najbolji restorani. Na jelovniku su se mogle naći sve vrste jela, od finih variva, mesnih specijaliteta, roštiljskih jela, tjestenina, pita, pizza, burgera, domaćih peciva, kolača, dok se danas situacija u velikoj mjeri promijenila i iz dana u dan postaje sve gora i gora…

Advertisements

Dok se studenti SN Bjelave ne žale na hranu koliko na zastarjeli namještaj u sobama, ograničavanje po pitanju tople vode, kao i stanje u zajedničkim prostorijama kao što su WC i kupatilo, studenti SD Nedžarići su u najmanju ruku očajni.

Često smo u prilici i reći i uvjeriti se da studentski život nije toliko vezan za zdravu ishranu. Studenti svoju ishranu većinom vežu za fast food, pekaru, ili neki drugi oblik brze ishrane, ali ovim fotografijama uvjerili smo se o kakvoj ishrani je riječ kada govorimo o SD Nedžarići.

Šta studenti kažu na stanje u domu?

U razgovoru sa nekoliko studenata i studentica SD Nedžarići saznali smo sljedeće stvari:

Život studenta i studentica u Studentskom Domu Nedžarići, na prvi pogled izgleda super, ali istina je malo drugačija. Kao studentica UNSA živim ovdje već nekoliko godina, i smatram da je svake godine situacija u domu sve gora i gora. Mnogi studenti žale se na ishranu koja bi trebala biti uravnotežena i barem koliko toliko zdrava, ali to ovdje nije slučaj. Svjesni smo da se neko trudi da napravi svu tu silnu hranu, ali smatram da trebaju pažnju obratiti kako na kvalitet tako i na kvantitet, smatram da ponuda treba da bude raznovrsna, prilagođena svima jer svi mi imamo drugačije ukuse i ako pogledamo na meni restorana svako bi za sebe mogao pronaći nešto, ali kad dođemo na pult za preuzimanje hrane situacija je malo drugačija, izbor je i manje nego oskudan. Pored toga situacije u sobama nisu bajne, s obzirom na protekle minuse, loše grijanje i radijatore koji slabo rade, nama ne preostaje ništa drugo nego koristiti grijalice koje nam nisu dozvoljene. Navela sam samo dva problema koja smatram najvećim jer hrana je nešto bez čega ne možemo živjeti i zaslužujemo da ishrana bude korektna. Naravno tu postoji još stotine i stotine malih problema, skraćeno vrijeme kafiterije koju studenti koriste kako za razonodu tako i za učenje, liftovi koji nisu u funkciji, topla voda koje sve češće nema, ali nadam se da će ovi problemi u skorije vrijeme biti riješeni na obostrano zadovoljstvo. (N.S).

Druga osoba sa kojom smo razgovarali također naseljava SD Nedžarići, očajna je i ne prolanazi rješenje i opravdanje za ovakvu situaciju u domu.

Advertisements

Naime, ono što je meni zasmetalo jesu bili ti sendviči koji su se pojavili na našoj stranici na Facebook-u koju koriste studenti. Mislim da je to zaista sramota tog šefa kuhinje. I sama sam bila u situaciji da uzimam taj sendvič i kad ih pitam da mi ubace nešto kao prilog odgovor dobijem kao da sam tražila Bog zna šta. Više hranu i ne uzimam u domu nego vani. Studenti su se upisivali i u knjigu žalbi, ali bezuspješno. U ponudi imamo samo pljeskavice, hamburgere i pržene kobasice, dok situacija nije bila ovakva prije nekoliko godina kada smo u ponudi imali i piletinu i mnoge druge vrste mesa. (F.T)

Da bismo se uvjerili u trenutno stanje i situaciju u domu razgovarali smo sa još jednim studentom SD Nedžarići, koji nam je rekao sljedeće:

-Sobe su trokrevetne i dvokrevetne i stvarno su male, topla voda je svaki dan od 6h, hrana u restoranu je dobra, osim hrane koju želimo ponijeti u sobe, to bude katastrofa.. Imamo teretanu, mesdžid, kopirnicu, čitaonu, kafiteriju, gdje je prednost što je sve u jednoj zgradi, te ne moramo se smrzavat po zimi kada idemo jesti, kad se nešto pokvari, uglavnom poprave, samo trebamo prijaviti kvar odnosno ne čeka se dugo na popravak, sobe jesu starije, ima nekih stvari (sitnica) koje ne štimaju, ali uglavnom je dobro. (A.Č).

Studenti i studentice ovog studentskog doma ne traže ništa previše i nemoguće, jedino što zahtijevaju jesu normalni uvjeti za život, kao što su tople i funkcionalne prostorije i redovna i ukusna ishrana.

Nije prva i jedinstvena situacija ovo na što se žale studenti i studentice koji naseljavaju studentske domove, ali jeste jedno od brojnih pitanja koja još uvijek čekaju svoj red u procesu rješavanja.

(I.Ahmetspahić/STUDOMAT.ba)