Pravilo pet sekundi staro je 900 godina.
Ako niste upoznati, pravilo od pet sekundi znači da ako ispustite komad hrane na pod, on je i dalje siguran za jelo ako nije bio na podu duže od pet sekundi.
Donald Schaffner, profesor nauke o hrani, sproveo je studiju o tome 2016. godine. Rezultati su potvrdili da se bakterije mogu prenijeti na hranu za manje od pet sekundi.
– Ako odlučite da jedete hranu koja je pala na pod, jedete je na sopstveni rizik. Ako ste u svom domu, manja je vjerovatnoća da će biti kontaminirania nego u restoranu, rekao je Schaffner za magazin Real Simple.
Zanimljivo je da osnova ovog pravila od pet sekundi seže vijekovima unazad, do dana Džingis-kana i Mongolskog carstva.
Prema Paulu Dawsonu i Brianu Sheldonu, autorima knjige Da li ste upravo jeli to?, kada Džingis Kan nije bio zauzet ubijanjem ljudi ili stvaranjem beba, izmišljao je pravila poput toga koliko dugo hrana može stajati na zemlji i još uvijek biti dobra za jelo. Iako nije odredio vremensko ograničenje, smatrao je da se hrana sa poda može jesti dokle god mu odgovara.
STUDOMAT.BA