Da li biste upali na Oxford? Probajte odgovoriti na ovih 5 pitanja s prijemnog

Jeste li materijal za Oxford? Uprava tog prestižnog univerziteta s vremena na vrijeme objavi primjere prijemnih ispita različitih odsjeka.


oxfordradcam e1510157719789

Direktorica odjeljenja za kreiranje prijemnih ispita Samina Khan kaže kako se pitanja najčešće sastoje od akademskih razgovora o pravcu koji želite studirati te naglašava da je bitnije pokazati na koji način koristite i analizirate informacije, prenosi mreza-mira.net.

Bez obzira na dosadašnje obrazovanje i prilike koje su kandidati imali u životu, razgovor je prilika svima da pokažu interese i sposobnosti bavljenja odabranim studijem jer se ne radi o recitiranju onoga što su već naučili, kaže.

Ovo je tip pitanja koji kandidati mogu očekivati.

1. Šta neki roman ili dramu čini “političkom”? (Moderni jezici (francuski))

Prema Helen Swift, ispitivačici sa Sveučilišta St. Hilda, ovo pitanje postavlja se kako bi se provjerio lični stav studenata utemeljen na angažmanu oko pročitane literature i opće kulture.

Jaki kandidati najčešće pokažu volju i sposobnost uključivanja u dublje razgovore i razvoj ideja kroz razgovor. Savršeno je normalno mijenjati mišljenja tokom razgovora ili doći do zamisli koja je proturječna prvotnome stavu – želimo da kandidati misle fleksibilno i uzimaju u obzir drugačije perspektive.

2. Zamislite ljestve koje se naslanjaju na okomiti zid, s nogarima na tlu. Srednja prečka ljestvi pobojana je drugačijom bojom na bočnim stranama ljestvi tako da je možemo vidjeti kad ljestve gledamo sa strane. Koji oblik opisuje srednja prečka kad ljestve padnu na pod (Matematika)

Ovo pitanje ispituje sposobnost matematičkog razmišljanja: Apstrahiranja nebitnih informacija i fokusiranja na ono zaista bitno, govori voditeljica intervjua Rebecca Cotton-Barratt.

Neki pokušaju nacrtati ljestve u svakoj fazi pada na tlo, što je u redu, ali ispitivači ovdje ipak žele nešto što je moguće generalizirati i što je egzaktno. Crtanjem bez ravnala i ploče kandidati ne mogu biti sigurni da će doći do točnog rješenja pa će se nakon toga poslužiti jednadžbama.

Cotton-Barrat kaže kako je ovo zabavno pitanje “jer je odgovor najčešće drugačiji od onoga što su očekivali upravo zato što previše razmišljaju o obliku ljestvi dok padaju” (stvaraju niz tangenti krivulje sa središtem udaljenim od zida i tla).

3. Oko jedna od četiri smrti u Ujedinjenom Kraljevstvu povezana je s nekim oblikom raka, no u Filipinima ta je brojka samo jedan od deset. Koji bi faktori mogli uticati na ovu razliku? (Medicina)

U ovom pitanju nema jednog tačnog odgovora. Kao i većina drugih pitanja, osmišljeno je da potiče raspravu i stimulira razmišljanje. Christ Norbury s Queen’s Collegea sugerira nekoliko potencijalnih odgovora.

Neki će kandidati pitati odakle dolaze ti podaci i koliko su pouzdani ili pak kolika je prosječni očekivani životni vijek u drugim dijelovima svijeta”, kaže Norbury.

– Neki će možda krenuti u smjeru argumentacije da su određeni životni stilovi i navike u Velikoj Britaniji nasljedno loši za zdravlje što je također zanimljiv smjer diskusije.

Drugi, posebno ako uzmu u obzir da je očekivano trajanje života na Filipinima znatno niže nego u Velikoj Britaniji, shvatit će da su drugi uzroci smrti uobičajeniji u zemljama u razvoju.

4. Što je prema vašem mišljenju uključenu u okrivljavanje nekoga? (Filozofija)

Ian Phillips sa sveučilišta St. Anne’s College objašnjava što se ispitivač nada da će čuti kao odgovor: – S takvim pitanjem ne tražimo pravi odgovor, nego umjesto toga može li kandidat biti kreativan u iznalaženju primjera i prijedloga, te može li kritički i pažljivo razmišljati o svojim implikacijama.

Neki bi mogli sugerisati da krivnja uključuje složeniju prosudbu nego da je netko učinio nešto pogrešno. Umjesto toga, drugi bi mogli tvrditi da prava krivica zahtijeva neku vrstu osjećaja krivnje: ljutnju ili ogorčenje, na primjer, kaže.

5. Velika istraživanja  pokazala su  da starija braća/sestre postižu bolje rezultate na testovima inteligencije od mlađe braće/mlađih sestara. Zašto bi to bilo? (Eksperimentalna psihologija)

To je pitanje koje zaista traži od kandidata da razmisle o mnogo različitih aspekata psihologije, objašnjava Kate Watkins, također sa sveučilišta St. Anne’s College, zašto je ovo pitanje bitno.

Tokom rasprave navodimo studente da razmišljaju o znanstvenim faktorima kao što su dob majke (majke su starije u trenutku rađanja mlađe braće/mlađih sestara, može li to igrati ulogu?) i opservacijskoj analizi (kako redoslijed rađanja može utjecati na ponašanje i rezultate testova).

Kaže kako ni ovdje zapravo ne postoji jedan pravi i tačan odgovor. –Uvijek smo zainteresirani čuti nova objašnjenja koja do sada nismo čuli. Ono što nas zanima su vrste razmišljanja koje kandidati koriste i pitanja koja postavljaju o studiju.

(STUDOMAT.ba)