“CIA tehnike”: Ovako ćete savršeno izluditi svog šefa

CIA je savjete izradila za svoje špijune na terenu koji imaju zadatak uništiti kompanije u koje su infiltrirani.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ako vas dosta kolega na poslu živcira i smatrate ih nesposobnima, moglo bi biti da rade za CIA-u. Dobro, možda ne baš za CIA-u, ali prema tajnom dokumentu kojeg je CIA nedavno objavila, a koji se zove “Jednostavan vodič za sabotažu na terenu: Strateške službe” neki se ponašaju upravo onako kako američka tajna služba savjetuje, donosi Independent.

Advertisements

Taj dokument naime sadrži savjete za njihove špijune kako da unište kompanije u koje su infiltrirani, a oni nevjerovatno podsjećaju na ponašanje pojedinaca u raznim kompanijama u kojima nema špijuna i koje sasvim sigurno nisu pitale CIA-u za savjet kako rasturiti firmu.

Ovo su savjeti za sabotažu i sigurno vam je sve ovo jako dobro poznato.

1. Kad god je moguće, sve poslove upućujte komisijama na “daljnje proučavanje i razmatranje”. Pokušajte formirat što je moguće veće komisije sa ne manje od pet članova.

2. Potežite nebitne teme što češće možete.

3. Pravite se da ste pogrešno shvatili upute šta trebate raditi. Postavite bezbroj pitanja i uključite se u duge prepiske o uputama koje “ne razumijete”. Žalite se na njih kad god možete.

4. Cjepidlačite o preciznoj upotrebi riječi u komunikaciji i izveštajima.

Advertisements

5. Budite nerazumni i zahtjevajte od vaših kolega da budu “razumni”. Izbjegavajte rasprave koje vas mogu uvaliti u nevolje ili vas osramotiti pred svima.

6. Nemojte naručivati nove materijale za rad, sve dok vam postojeće zalihe ne budu gotovo potpuno iscrpljene. Tako će i najmanje odlaganje ispunjenja vašeg zahtjeva značiti da je rad u potpunosti onemogućen.

7. Kako biste smanjili motivaciju zaposlenih, a time i produktivnost, budite ljubazni prema najgorim zaposlenicima i unaprijedite ih iako to ne zaslužuju. Diskriminirajte efikasne i dobre djelatnike i žalite se na njihov rad.

8. Popunjavajte formulare nečitko, tako da se posao mora ponovo obavljati; pravite greške ili preskačite obavezna polja.

9. Širite uznemirujuće glasine i tračeve tako da zvuče kao “insajderska” dojava.

(Express.hr)