Četvrti po redu: Fakulteti u RS-u organizuju još jedan upisnik rok za studente

Četvrta šansa da studenti dođu do indeksa.


unibl
Foto: Nezavisne novine

Na javnim univerzitetima RS-a u ponedjeljak počinje nastava za više od 3000 brucoša, a s obzirom na to da pojedini fakulteti u prethodnim mjesecima nisu ni blizu popunili svoje amfiteatre svršenim srednjoškolcima ponudiće i četvrtu šansu da dođu do indeksa.

U amfiteatre fakulteta u Banjaluci u ponedjeljak će kročiti oko 2000 brucoša, dok se za prvi akademski čas na nekoj od ustanova Univerziteta u Istočnom Sarajevu sprema 1091 student.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Portparol Univerziteta u Banjaluci Dario Stanković istakao je da je broj upisanih brucoša ove godine na prošlogodišnjem nivou, a najmanje interesovanja bilo je za upis na Poljoprivredni fakultet.

– Međutim, nijedan studijski program nije sporan, jer je za organizaciju nastave na svim smjerovima upisan dovoljan broj studenata, kazao je Stanković.

Dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta (AGGF) u Banjaluci Saša Čvoro kazao je da će nova generacija brucoša, odnosno njih 140, ove godine nastavu započeti u novim prostorijama.

– Preseljenje kompletnog fakulteta na novu lokaciju će se obaviti u narednih mjesec, dva, kazao je Čvoro.

Na Filozofski fakultet u Banjaluci se tokom tri roka u prvu godinu studija upisalo 100 studenata. Dekan ovog fakulteta Biljana Babić kaže da je sve spremno za početak nastave.

– Zadovoljni smo brojem upisanih brucoša. Pomaka je kod nas ove godine bilo na srbistici, gdje je upisano 11 brucoša, što nas posebno raduje. Interesovanje je ove godine, u odnosu na lani, vladalo i za kineski jezik, kazala je Babićeva.

Na Šumarskom fakultetu u Banjaluci nastava počinje za 23 brucoša, a vršilac dužnosti dekana ovog fakulteta Zoran Govedar rekao je da su za brucoše organizovali tri upisna roka, dok su o četvrtom razmišljali.

– S obzirom na to da je na trećem roku upisan samo jedan brucoš, čisto sumnjam da bi za četvrti bilo interesovanja, kazao je Govedar.

Prorektor za nastavu na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Vladimir Vladičić potvrdio je da je sve spremno za početak nove akademske godine.

– U prvom roku upisano je 752 brucoša, dok je drugu priliku iskoristilo 169 studenata. Na trećem roku upisano je 55 brucoša, kazao je Vladičić i dodao da je lani bilo osam brucoša manje. Istakao je da oko 70 studenata stranih državljana ima problema sa dobijanjem vize zbog čega bi, naglasio je Vladičić, ukupan broj brucoša u narednom periodu mogao biti povećan, piše Srpskainfo.

Dekan Filozofskog fakulteta Pale Vladan Bartula kazao je da je u protekla tri roka upisano 155 brucoša, što je više u odnosu na lani.

– Međutim, to ne bi trebalo da bude konačan broj, jer planiramo organizovati i četvrti upisni rok tokom oktobra s obzirom na to da imamo dovoljno prostora. Najmanje interesovanja do sada je bilo za srpski jezik gdje su upisana svega dva brucoša, rekao je Bartula.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović kazao je da vrata otvaraju za 71 brucoša.

– Do blagog porasta broja upisanih, uz kvalitetniju nastavu, došli smo i na osnovu dobrih preporuka koje donosi saradnja sa privredom, rekao je on, piše Glas Srpske.

Plan

Prvi konkurs za upis brucoša raspisan je početkom juna. Univerzitet u Banjaluci ponudio je 2770 mjesta, a Univerzitet u Istočnom Sarajevu 1847.